Неотдавнашно проучване показа, че консумацията на нездравословна храна е причината за всяка пета смърт в света и убива много повече хора, отколкото тютюнопушенето.
Храна като тази на снимката може да ви причини толкова беди колкото не можете дори да си представите. И това не е измислица, а научно доказан факт.
Русе, Доходно здание - зала "Европа"
16 октомври 2024 от 19:00 ч.
ПРОБУЖДАНЕТО:
Можем ли да излъжем матрицата?
Филм на Стойчо Керев
Нездравословната диета е по-смъртоносна от тютюнопушенето, тъй като сърдечните заболявания, диабетът и ракът са свързани с нея.
Какво казват учените?
Над 130 учени проучиха хранителните навици в 195 държави и установиха, че нездравословната храна е причинила 11 милиона смъртни случая, което е 22% от всички регистрирани случаи.
Според доклад публикуван от Университета на Вашингтон в САЩ ниската консумация на плодове и пълнозърнести храни, и високата консумация на сол е причина за повече от половината от всички смъртни случаи.
Храната като реален убиец
В останалите случаи причината е повишената консумация на червено месо, напитки със захар и други видове нездравословни храни, включително храни с високо съдържание на наситени мазнини.
Според ръководителя на изследването д-р Ашкан Афшин: „Некачествената храна е убиец за всички. Ние сме това, което ядем и на този риск са изложени всички, независимо от възрастта, пола и доходите им“.
Причина за повечето, свързани с храната, смъртни случаи са проблеми със сърцето, рак и диабет от втори тип.
Оказва се, че с храната може да е свързана и инвалидността. Мерките насочени към насърчаване на здравословното хранене, могат да имат по-благотворно влияние, отколкото агитацията против нездравословната храна.
Най-смъртоносни се оказали диетите с високо съдържание на натрий и понижено потребление на пълнозърнести храни, плодове, орехи, семена и мастни киселини омега-3.
Учените за вредата от храната
Съавторът на изследването, професор Уолтър Уилет от Харвардския университет, каза, че тези резултати потвърждават изводите от скорошно проучване в областта на сърдечносъдовите заболявания, което препоръчва замяната на месото с растителни протеини.
„Диетите, фокусирани върху соята, бобовите растения и другите източници на здравословни растителни протеини ще подобрят значително здравето както на хората, така и на планетата като цяло.“
Д-р Анна Диас Фонт, сътрудничка на Световния фонд за изследване на рака, казва: „Това изследване е много важно, защото показва решаващата роля на храненето за здравето на хората и нациите като цяло.
Нашите резултати показват, че лошото хранене увеличава риска от затлъстяване и от дванадесет вида рак.
Призоваваме правителствата да пропагандират консумацията на здравословна храна в своите страни.“
НП/2022