Тайни и загадки

Първите сведения за осъзнато сънуване

Първите сведения за осъзнато сънуване са записани още от древните египтяни

Египетската цивилизация, както добре знаете, е не само една от най-старите, но и една от най-мистичните.

Преди повече от 5000 години египтяните вярвали, че човек има три тела: Шат (материалното тяло), Ка (жизнената сила) и Ба (душата).

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Ба често е изписвана с йероглиф, олицетворяващ птица с човешка глава, кръжаща над спящо човешко тяло.

Джеръми Нейдлър, автор на „Храмът на Космоса: Опитът на древните египтяни със свещеното“ отбелязва, че „Ба е човекът, но в друга форма.

Ба може да бъде определена като индивида в състояние извън тялото си.“

Дали пък под Ба египтяните не са имали предвид осъзнатото сънуване?

Робърт Вагонър, издател на „Опитът на осъзнатото сънуване“ подкрепя тази хипотеза:

„Бях шокиран от концепцията за Ба като частта от човек, която отлита по време на сън, транс и след смъртта. Много от нас са преживявали подобно състояние на осъзнато сънуване, когато се реем свободни над физическото си тяло… Може да се каже, че Ба представлява в исторически план първото описание на свободното съзнание, откъснато от физическия си приемник. Интересното е, че Ба е естествено свързвана с летенето – честа и съществена част от осъзнатото сънуване. Въпреки че от древните египтяни ни делят хиляди години, може би част от познанията им са се запазили в нашето т.нар. колективно несъзнавано.“

Един на всеки пети веднъж в месеца преживява осъзнато сънуване

През 1988 година Снайдер и Гакенбек провеждат научно изследване, според което 20% от хората твърдят, че преживяват осъзнато сънуване много често (всеки месец), а на 50% им се е случвало поне веднъж в живота.

Това означава, че осъзнатото сънуване не е рядко явление, дори повечето хора да не знаят точното определение за онова, през което преминават в състояние на „буден сън“.

Всъщност е нормално човек да има спонтанен контрол над сънищата си – особено децата.

Възможна причина за това е, че децата са по-склонни към кошмари, а това е много емоционално и живо преживяване, пробуждащо частта от мозъка, отговорна за самосъзнанието и предоставяща на младия сънуващ момент на яснота.

Някои хора могат да управляват „декора“ на своите сънища още със заспиването, за тях е съвсем нормално и се случва интуитивно.

Когато затвориш очи в буден сън, се събуждаш реално

Ребека Търнър, една от многото сънуващи осъзнато, споделя в своя блог:

„Когато бях малка, имах привичката да затворя очи, за да избягам от кошмарите си. Когато бях парализирана от страх, ми минаваше мисълта, че нищо от това не е истина и за миг стисках здраво очи с вик: „Събуди се!“. 

Сега никога не прекъсвам буден сън преждевременно, ако мога, разбира се.

Понякога се случва без да искам да затворя очи в съня си и да се събудя във физическото си тяло. Може би това действие не работи при всички осъзнато сънуващи, но при мен е ефективно на 100%.

За щастие ако се събудим по случайност,

винаги има начин да продължим съня си там, откъдето е прекъснат.

Стига да не променяш позицията на тялото си (за да не се наруши парализиращият механизъм на съня) и да затвориш веднага очи, би трябвало да се окажеш обратно в съня и то в напълно осъзнато състояние.

Бихме го сравнили с преминаването между ТВ канали: за няколко секунди двете реалности съществуват и от теб зависи да избереш на коя да превключиш.