Новини

Една от най-големите мистерии на Библията може да бъде разкрита

Една от най-дълбоките мистерии на Библията скоро би могла да бъде разкрита. За първи път в историята, археолозите са открили гробница на филистимци с останки от двеста души, погребани в нея. С откритието от Израел би могло да се хвърли нова светлина върху живота на най-мистериозният народ според Библията. В гробницата са намерени също така бижута и ароматни масла, което кара учените да подлагат на съмнение понятието “филистери“.

Тези открития са достатъчни, за да накарат да бъде преосмислена днешната употреба на думата „филистимец“, която обикновено се свързва с нецивилизовани хора, които нямат достатъчни познания за хуманитарни науки.
„Филистимците са смятани на злодеи и откритието би могло да отхвърли много митове за тях“, заяви Лоран Стагер, архитект, който помагал на експедицията в откриването на гробницата през 1985 година.

„Космополитният живот на това място е по-елегантен и свързан с останалите части от източното Средиземноморие. Те са имали бижута, оръжия и обичай при погребването на покойниците. Във всеки случай тяхната култура не е от селски тип“, допълва Стагер.

останки израел

Скелетите са почти изцяло съхранени, а от първоначалните изследвания става ясно, че филистимците са били средни на ръст. Изключение бил гигантският ръст на Голиат, който бил победен с прашка от еврейския овчар Давид, станал впоследствие цар на Юдея и Израел. Досега представите на археолози и историци за този народ се базираха на наследството им. За пръв път сега се откриват техни останки.

„След десетилетия изучаване на този народ и тяхното наследство, сега най-накрая заставаме с тях лице в лице. С това откритие сме близо до откриването на тайните предци на филистимците“, заяви Даниел Мастер, професор по археология.
Сега се знае, че мъртвите са били погребвани с шишенца парфюм, които са били поставяни до лицето. Освен това, до краката им поставяли съдове с масло, вино или храна. А някои са били открити с бижута или оръжие.

Цели три години археолозите мълчаливо прикриваха това свое откритие, докато работата около разкопките не приключи до край. Те не искали да привлекат ултра ортодоксалните евреи, които вече са започнали да протестират срещу изравянето на човешките останки, обяснява Мастърс. Копаели на дълбочина от три метра, докато не стигнали до гробницата, над която иначе римляните са имали винени изби.

В Библията филистимците са показани като най-големите врагове на древните израилтяни, хората, които се принудили да вдигнат бунт срещу тях. Най-известният филистимец бил Голиат, воин, който е бил убит от ръката на младия цар Давид, пише Independent. И в момента учените очакват да открият най-голямата загадка, а именно — неговите останки.
Находките са открити при разкопки край град Ашкелон в Израел. Филистимците са били морски народ, който кръстосвал големи части на Средиземно море. Според сведения са се установили в земите между Газа, Палестина и Тел Авив.

---

Археолозите са открили скелети в многобройни погребални камери, някои от които съдържат интересни предмети. Учените са изолирали ДНК от костите, като се надяват това да им помогне при определянето на произхода на филистимците. Изследователите са убедени, че всъщност те са били народ с доста напреднало цивилизационно развитие.

Източник: Independent