Новини

Не сме ли в навечерието на тотално унищожение на живота на Земята?

от д-р Стоян Съргойчев, специално за НП

Такъв фатален сценарий не може да бъде в резултат на климатична промяна или замърсяване на природата. А по-скоро от общочовешка лудост, до която е достигнала съвременната цивилизация. Изследвайки първите няколко секунди от ядрени опити в атмосферата, както и някои ефекти върху Слънцето, стигнах до следното заключение: В случай на едновременни мощни ядрени експлозии в атмосферата, част от земната атмосфера може да бъде изсмукана в космоса в резултат на едно или няколко мощни торнада. Такъв опасен ефект не може да бъде тестван на Земята,  но моите твърдения са подкрепени от съдбата на планетата Марс.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

---

От много години е известно на науката, че Марс някога е имал течащи реки и водни басейни, а следователно и атмосфера. Нови научни данни показват че марсианската атмосфера е съдържала и кислород. Сега Марс е мъртва планета.

На 46-та годишна „Лунна и планетарна научна конефернция“, 2015 г., организирана от НАСА, американският учен Джон Бранденбург представя доклад, подкрепен със солидни научни аргументи, доказващи че планетата Марс е загубила своята атмосфера в резултат на две мощни едновременни термоядрени експлозии в атмосферата. На скептиците, които за собствено успокоение могат да твърдят, че това е спекулация, бих препоръчал да се запознаят с научните доказателства. Не е ли съдбата на Марс един урок за нашата цивилизация?

Днес ние живеем в епоха на много опасна конфронтация между ядрените свръхсили, като  главната реторика идва от страна на сегашната администрация на САЩ и НАТО срещу Русия. По време на предизборната си кампания, Хилари Клинтън заяви следното пред националната конференция на Американския Легион в Синсинати (31 Август, 2016): „Като президент аз ще направя ясно, че САЩ ще считат кибератаката както всякаква друга атака. Ние ще сме готови за сериозен политически, икономически и военен отговор“.

---

Как тя би могла да бъде сигурна, че кибератаката идва от Русия или друга страна? Известно е, че хакерите могат да работят навсякъде без граници и държавна координация. По време на третия президентски дебат между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън (19 октомври 2016) тя заяви: „ Когато президентът даде заповед за използване на ядреното оръжие, тя трябва да бъде изпълнена незабавно. В рамките на четири минути тези които са отговорни за нанасяне на ядрения удар трябва да изпълнят заповедта“.

На един предишен президентски дебат на републиканците през 2011 г., конгресменът Рон Пол, разкрива: „Ние сме в 130 държави. Ние имаме 900 бази по света“. Днес НАТО има допълнително бази в източна Европа и в Балтийския регион. Русия, от друга страна, има две бази в чужди страни – Сирия и Виетнам и други шест бази във бивши републики от Съветския Съюз. На 3 октомври 2016 администрацията на Обама прекрати преговорите с Русия относно спиране на войната в Сирия. Причината е руската военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад, който всъщност покани Русия за съвместна борба срещу ДАЕШ, която е призната за терористична в цял свят. На същия ден америаканският генерал Марк Милей заяви: „Военните сили на САЩ , въпреки всичко ще ви спрат и вие ще бъдете бити така, както не сте били бити преди“.

На 4 октомври руския президент Владимир Путин обяви спиране на доставката на плутоний за САЩ съгласно споразумение между САЩ и НАТО, подписано през 2000 г. Отношенията между САЩ и Русия паднаха до нивото на тези както при студената война. Чувствувайки се заобиколени от нови военни бази на НАТО в Източна Европа и Балтика, руснаците, чиито спомени от Втората световна война не са заличени, сега се страхуват от нова Трета световна война.

---

Руският президент предупреди, че ядрена война предстои. Междувременно Русия няма намерение да напада никоя страна. В резултат на напрегнатата обстановка, руското правителство организира голямо мероприятие на гражданска отбрана от 4 до 7 октомври 2016. В него са взели участие около 40 милиона души, включвайки 200 000 специално подготвен персонал и 50 000 военно технически съорежения.

Възниква един логичен въпрос: Възможно ли е избухване на глобална ядрена война в резултат на непредвиден сблъсък или грешка? Моя отговор е – Да. По време на Студената война, ракетно-ядрения арсенал не беше така автоматизиран както при сегашния етап на технологичен прогрес и НАТО нямаше бази до границите на Съветския Съюз. В резултат на това съществуваще 30-минутен интервал, през който президентите и висшите командирите на ядрените свръхсили можеха да се свържат и да разговарят. Този 30-минутен интервал вече не съществува.

Неотдавна в ООН беше повдигната инициатива за стартиране на преговори по забрана на ядреното оръжие, но главните ядрени сили като САЩ, Русия, Израел, Франция, Англия и Австралия се обявиха против. Тази инициатива би могла да бъде по-лесно възприета преди 20 години, но не и в сегашния момент на обтегнати отношения. Това не може да стане при днешната атмосфера на недоверие. В миналото ядрените бойни глави се монтираха на големи балистични ракети, но сега те могат да бъдат доставяни чрез малки високоточни тактически ракети. Как например Русия ще бъде сигурна, че ракети в базите на НАТО, контролирани от САЩ и близо до нейните граници нямат ядрени бойни глави. Русия ще се чувства уязвима, тъй като тя няма бази до границите на САЩ.

Аз не бих искал да правя политически дивидент от това кой е крив и кой прав. Моят апел е, че политиците не са наясно за истинската опасност от ядрен апокалипс. Те живеят с мисълта, че те и техните поколения ще оживеят и преживеят ядрена зима, докато обикновените хора не влизат в това число. Те обаче са в голямо заблуждение. Научните аргументи относно съдбата на Марс показват, че лавината от ядрени удари може да унищожи тотално живота на Земята. Аз бих искал да напомня нещо на тези, които се самоуспокояват, че Трета световна война не е възможна. В навечерието на Първата и Втората светова война хората не са вярвали, че такава война е възможна.