Хипотези

Огромна черна дупка в задния ни двор откриха астрономи

В задния ни двор има черна дупка

Астрономите откриха най-близката досега черна дупка само на 1000 светлинни години от Земята, достатъчно близо, за да видят звездите, които обикалят около нея без телескоп.

Мариан Хайда от Европейската южна обсерватория в Германия и нейните колеги забелязват тази черна дупка напълно случайно.

Тя е част от система, наречена HR 6819,

която също съдържа две звезди. Екипът е търсил двойки звезди, в които едната е от типа, който се върти толкова бързо, че изхвърля материал от своя екватор, създавайки нещо като пръстен от собствената си плазма.

Астрономите откриват HR 6819, която има една от тези плюс една нормална звезда, но нормалната звезда изглежда обикаля около празно пространство веднъж на всеки 40 дни.

Ето как това се оказа черна дупка, поне четири пъти по-масивна от слънцето, невидима, защото не поглъща активно никакъв материал.

„Въз основа на броя на звездите в Млечния път очакваме, че има около 100 милиона от тези малки черни дупки, а ние открихме само по-малко от 100 от тях.“ Ако черните дупки бяха разпределени равномерно в цялата галактика, най-близката трябва да е само на 30 до 40 светлинни години, казва тя.

Това не само е най-близката черна дупка,

която е откривана, но и първата, която е била забелязана в тройна система и една от много малкото неактивни черни дупки, които са били забелязани.

Повечето черни дупки вероятно са практически невидими като тази, така че намирането на повече като тази може да ни помогне да разберем точно колко черни дупки има в нашата галактика.

За щастие тази черна дупка е достатъчно далеч, за да не се тревожим за нея

„Земята не е в опасност“, казва Хайда. „Като се има предвид, че има две звезди, които са много по-близо от нас.

Но ако искате да я държите под око, системата може да се види в небето в южното полукълбо, в съзвездието Телескопиум.“

thespaceacademy.org