Новини

ОЧАКВАТ СЕ СЕРИОЗНИ ОГРАНИЧЕНИЯ В YOUTUBE. Какво става?

Ще говорим за член 13, за който не достатъчно творци и автори знаят. Нека да обобщим с няколко прости въпроса.

Какво е член 13?

Това е част от предложено законодателство за авторското право в ЕС, създадено с цел творчеството да бъде по-добре защитено. То предлага начини на творците да защитят продукта си онлайн.

Дали Youtube ще подкрепи член 13 и целите му да помогне на творците и артистите да успеят?

Сегашното предложение на член 13, съставен от Европейския Парламент, ще създаде непредвидени обстоятелства.

Той би бил неблагоприятен за стотици хиляди творци, артисти и други работещи в тази сфера.

Защо да се интересуваме от член 13?

Както бива поставено от Европейския Парламент, член 13 може да наложи на Youtube да блокира милиони вече съществуващи и нови видеа в ЕС.

Това драстично може да намали съдържанието, което вие ще можете да качвате в Youtube в Европа.

И ще бъде изключително трудно за творците и артистите, тъй като много типове видеа може да бъдат блокирани.

Те включват образователни видеа, официални музикални видеа, музикални видеа на фенове, пародии и др.

Какво ще стане с член 13?

Предложеният вариант би елиминирал съществуващата система на известие и сваляне. Това би направило платформи като Youtube, Facebook, Instagram, Soundcloud, Dailymotion, Reddit и Snapchat отговорни, в момента на качването, за всякакви нарушения с авторското право на абонати, творци и артисти.

Платформи като Youtube ще бъдат принудени да блокират голяма част от каченото съдържание, имайки в предвид сложността на собствеността на авторско право.

Какво означава това за творците и артистите в ЕС?

Ако сте в която и да е от 28-те членки на ЕС, Youtube и други платформи може да нямат избор, освен да блокират съществуващите ви видеа и да ви спрат да качвате нови, докато сте в ЕС.

Освен ако не докажете, че притежавате всичко във вашите клипове, включително кадрите и звука.

Какво означава това за творци или артисти, извън ЕС?

Youtube и други платформи най-вероятно ще блокират видеата ви, включително и вече пубкликуваните, към абонати в ЕС, ако има частична или спорна авторска информация.

Одобрен ли е член 13?

На 12 септември Парламента одобри член 13, но все пак още не е закон. Предложението се изготвя и ревизира от представители на 3 ключови групи – Европейската Комисия, Европейския Парламент и Европейския съвет.

Предложението може да бъде завършено до края на годината, а членките на ЕС ще имат 2 години да направят директивата част от международното право.

Как можем да помогнем?

Важно е политиците да чуят и видят, че реални хора могат да бъдат негативно повлияни, ако член 13 влезе в сила, във вида, предложен от Парламента.

Творци като Phil DeFranco, LeFloid и други вече извяват своето мнение по въпроса. Много индивидуални творци, компании и групи правят същото.

Един от тях е сър Тим Бърнърс Лий, човекът изобретил световната мрежа, Reddit, Patreon, WordPress и Medium. Към тях се включват European Digital Rights Group и Internet Archive.

YouTube