Новини

Обувки, които поставят важни въпроси пред изследователите

Началото на процеса

Китайски археолози са направили проучване на скулптурните обувки, носени от воините на първия император на Китай, които са увековечени под формата на Теракотената армия.

Тези фигури, които са на около 2200 години са били погребани до императора, за да го пазят в отвъдния живот.

Изследователите На Ча и Джин Джоу от университета в Съчуан в Китай се заели да пресъздадат обувките, носени от Теракотената армия.

Какво правят учените?

Тяхната работа се основава на подробен анализ на скулптурите, както и изследване на структурата и формата на обувката, която както се оказва, е забележително гъвкава и устойчива на хлъзгане.

След реконструкцията изследователите установяват, че обувките на изваяните войници имат извити върхове и дебелина на подметката от около 1,5 сантиметра.

Има кръгли следи отдолу по подметката, които смятат за шевове. Тези кръгове са по-концентрирани в предната част и петата, което показва, че обувката е по-тънка в средата.

Реплика или провален опит…

За да пресъздадат обувките, изследователите са използвали традиционните методи за производство на обувки от онова време.

Те създават подметката, като наслоиха няколко слоя ленен плат и ги зашиват заедно с помощта на естествено влакно, наречено рами, което също формира основата на обувката.

Реплики на други обувки, открити в района на династията Цин, също са пресъздадени.
Изненадващо изследователите установиха, че репликите на обувките са много по-гъвкави и устойчиви на хлъзгане.

Те също се оказаха по-стабилни при мокри условия от съвременните обувки с гумени или пластмасови подметки.

Сега остава да гадем кога хората са били по-образовани и знаещи, в онези времена или днес?