26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Обект изуми учени от военноморската обсерватория на САЩ

Обект изуми учени и ги постави в нетрадиционна научна ситуация. Най-интересното е, че странния обект не се забелязва за първи път.

Специалистите наименуват обекта на уругвайският хамбургер chivito, което е тяхното национално ястие. Интересното е, че подобен на него друг такъв обект в космоса наскоро забелязват северноамерикански учени от Военноморската обсерватория на САЩ.

Но те не го наричат хамбургер, а му дават име на латински – „Чивито на Дракула“. Факт е, че от него стърчат две нишки, които астрономите смятат за подобни на зъби.

Този зловещ сандвич

се намира в съзвездието Цефей, приблизително на 980 светлинни години от Земята.

Може би това име е реципрочен жест. През 1985 г. нещо изненадващо подобно е открито от чилийския астроном Артър Гомес и тогава обектът е наречен „Хамбургерът на Гомез“.

Изненадващо, той се намира на приблизително същото разстояние като Чивито – на около деветстотин светлинни години от нас. Само че в друго съзвездие – в Стрелец.

Така че и в двата случая научният апетит повдига въпроса какво всъщност представляват тези космически загадки.

Коментарите на учените

Първоначално, когато виждат „Хамбургера на Гомес“, астрономите помислиха, че това е изхвърлена обвивка на мъртва, не много масивна звезда като Слънцето – планетарна мъглявина.

Но след това стигат до извода, че тя не може да изглежда така от никакъв ъгъл. Сега те вярват, че всъщност, напротив, е много млада все още формираща се звезда с протопланетен диск около нея.

И можем да видим този диск „с ръба“ като тъмна ивица между две светещи „парчета хляб“. И тези „кифлички“ са блясъкът на самата звезда.

Уругвайският сандвич

Що се отнася до „уругвайския сандвич“, те подозират, че звездата има маса от най-много осем слънца и е на не повече от десет милиона години. За сравнение, нашето Слънце се справя отлично повече от 4,5 милиарда години.

Предполага се, че младото слънце в „чивито“ все още не се е образувало, то продължава да компресира събраната маса материя и от това компресиране е много горещо.

В него вече протичат термоядрени реакции, но все още слабо, а основният източник на енергия е триенето от компресията.

Когато се свие правилно, тогава реакциите ще достигнат необходимата мощност и ще започнат да противодействат на гравитацията. И това ще продължи милиарди години, докато водородът свърши.

Но някои неща остават неясни

Учените казват: за да се получи ефектът от такъв сандвич, непосредственото пространство около звездата трябва да е относително празно и вече плътният протопланетен диск трябва да я заобикаля, така да се каже, в пръстен.

Но ако е така, тогава човек се пита от какво тогава в тази празнота се е образувала самата звезда? Също така е изненадващо, че нито един от тези „сандвичи“ не се намира на мястото, където е логично да се очаква раждането на нови светила.

И тези мистериозни сандвичи също не принадлежат към нито един звезден куп. Това са самотници.

Наистина, Слънцето също е самотник, но на колко години е? Може просто да напусне родния си куп.

Между другото, има подозрения, че Слънчевата система се е родила в отворения звезден куп M 67 в съзвездието Рак. Твърди се, че сега ние сме на около 2700 светлинни години.

НП