Новини

Семейство Обама прие семейство Тръмп в Белия дом

Отиващият си американски президент Барак Обама, заедно със своята съпруга Мишел, приветстваха с добре дошли новоизбрания президент Доналд Тръмп и неговата съпруга Мелания на входа на Белия дом. Тръмп е придружен и от своя вицепрезидент Майкъл Пенс.

„Господин президент, как сте?“, заяви Обама, посрещайки своя приемник. „Моите поздравления“, добави той. Мелания поднесе на своята предшественица Мишел подарък, опакован в светлосиня кутия. В Синята зала на Белия дом двете семейства пият чай, на който присъстваха вицепрезидентът Джо Байдън и членове на Обединения комитет на Конгреса. След това президентският кортеж ще се отправи от Белия дом към Капитолийския хълм, където ще започне церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

---

В същото време централните улици на Вашингтон и пространството пред Капитолия са вече пълни с хора, които очакват церемонията по полагането на клетва на 45-я американски президент Доналд Тръмп. Главната улица на града – Пенсилвания авеню, по която ще премине празничния парад след церемонията, е напълно отцепена. На идващите към нея по-малки улици има поставени контролно-пропускателни пунктове, около които има събрали се стотици протестиращи. Те ще могат да наблюдават парада от тротоара.

В същото време зрителите на церемонията, които са закупили билет и имат място пред Капитолия, вече почти са заели местата си. Това са предимно журналисти и високопоставени представители на Републиканската партия.

За сигурността на днешния ден се грижат десетки хиляди служители на различни служби, както и войници от Националната гвардия. Бронирани автомобили могат да бъдат видени на много места, най-вече около метростанциите. Полицейското присъствие е съсредоточено около Пенсилвания авеню.

БГНЕС и ТАСС