Новини

Обама помилва редник Челси Манинг. Ще приеме ли Асандж екстрадиране в САЩ?

„ПОБЕДА: Обама намали присъдата на Челси Манинг от 35 години на 7. Сега датата на освобождаването й е 17 май“, написа Джулиан Асандж в Туитър.  Редник Челси Манинг влезе във фокуса на международните медии, след като предаде на сайта „Уикилийкс“ стотици байтове поверителни военни документи.

Oснователят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж похвали решението на президента Обама да намали 35-годишната присъда на Челси Манинг. Едуард Сноудън, друг бивш сътрудник на американското разузнаване, изнесъл голям обем класифицирана информация, пък благодари на Обама за смекчаването на присъдата на Манинг. „Нека заявим честно, чистосърдечно: благодаря, Обама“, написа Сноудън в Туитър.

„Уикилийкс“ заяви в Туитър миналата седмица, че „ако Обама нареди да помилват Манинг, основателят на сайта Джулиан Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно“, написаха световни агенции.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че Обама „създава опасен прецедент – че от тези, които злепоставят националната ни сигурност, няма да бъде търсена отговорност за престъпленията им“.

НП/АП, France24