Съзнание

Обама е водел кибервойна срещу Северна Корея

Бившият президент на САЩ Барак Обама стартирал през 2014 г. кибервойна срещу ракетната програма на Северна Корея, но тя не е успяла да постигне много, пише в. „Ню Йорк Таймс“. „Преди три години Обама нареди на Пентагона да увеличи електронните атаки срещу Северна Корея, за да се опита да саботира техните ракетни тестове“, става ясно от материала.

Според изданието американското правителство все още не може ефективно да противодейства на ядрената и ракетна програма на Северна Корея. Изводът се базира на няколкоседмично разследване и интервюта със служители от администрациите на Обама и Доналд Тръмп. Екипът на вестника пише, че заплахите на азиатската държава остават също толкова опасни и след смяната на президентската власт в Щатите. Той посочва този факт като най-неотложния проблем на Тръмп. Макар особен напредък в тази стъпка да не е ясен, според вътрешни лица успех има и той се изразява в забавяне на способността на севернокорейските сили да работят с междуконтинентални балистични ракети.

Въпреки това страната е провела три успешни ракетни изстрелвания със среден обсег през последните 8 месеца и два ядрени опита през 2016 г. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун наскоро дори заяви, че Пхенян е в „последните етапи“ на разработване на междуконтинентални балистични ракети, в очевиден опит да окаже натиск на входящото президентство на САЩ.

Бгнес