26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Няколко ефективни техники за бързо и лесно обучение на паметта

„Кажи ми и ще забравя, покажи ми може би ще запомня, остави ме да го направя и ще се науча.“

-Бенджамин Франклин 

Днес с появата на интернет имаме достъп до неограничени ресурси от информация, от която можем да се образоваме по каквато и да е тема. Но дали това не е достатъчно? И какво можем да направим и сме полезни на себе си?

За да разберем нещо наистина има определени техники, които са много полезни за усвояването на този поток от информация. 

Не препрочитайте, преговаряйте на ум 

Пасивното четене е широко разпространен начин на учене. Би било трудно да научим някоя нова или трудна тема след един прочит. За това хората разчитат на повторния прочит, за да запомнят информацията. 

Оказва се методът е изключително неефикасен инструмент за учене. Това отнема много време и ни кара да се самозаблуждаваме, че щом познаваме текста ние сме усвоили информацията в него. 

Много по-ефективен начин е преговорът на ум. Това в най-общи линии означава да изпитваме себе върху определено количество информация, което сме прочели. 

По този начин ние разбираме какво знаем и какво сме забравили. Така виждаме върху коя част да се фокусираме повече. 

Връщайки се към това, което сме научили подсилва този спомен и връзките с останалата информация в ума ни. 

Разпределете времето си на учене

Оставете си време да забравите нещо след като сте го научили. Така ще ви е по-трудно да си спомните какво сте чели, което ще изисква повече усилия от вас. 

Усилия по време на тренировка означават по-голяма мускулна маса.  Проучванията показват, че по-големите усилия направени по време на учене също водят до по-ефективно усвояване. 

Не учете по една единствена тема 

Това е начин да направите ученето по-трудно и следователно по-ефективно. Докато учите преминавайте през няколко свързани теми. Така тренирате мозъка както спортист във фитнеса.

Почивайте си 

Ако мозъкът ви прегрява и вече не може да приеме информацията просто си вземете почивка. Според неврологията има 2 вида мрежи, между които мозъкът ни превключва. 

Едната ползваме, когато сме в режим на работа и сме фокусирани, а другата, когато мозъкът си почива. 

И двете са изключително важни за ученето. Ние можем да превключим в режим на почивка с разходка в парка, сън или слушане на музика. 

Интересното е, че дори когато сме в такова състояние нашият мозък продължава да обработва информацията, която сме усвоили в работния режим. Но това се случва на подсъзнателно ниво. 

Нашият потенциал е огромен 

Твърде често хората си мислят, че определена тема е твърде трудна за тях.

Но според изследване на психолога Каръл Длек тези хора, които вярват, че могат да подобрят интелектуалните си способности са много по-добри в усвояването на нови умения и знание.

Нашият интелектуален потенциал не е ограничен от нашите гени, възраст или други фактори извън нашия контрол. 

За да запомните наученото от статията не е необходимо да я прочете веднага. Просто се върнете към нея след час и всичко е наред.

academyofideas