България

Новият български патриарх Даниил

На 30 юни 2024 година, Светият Синод на Българската православна църква избра Видинския митрополит Даниил за нов патриарх на България. Това събитие следва след кончината на предишния патриарх Неофит, който почина през март същата година.

Биография

Митрополит Даниил, роден като Атанас Николов на 2 март 1972 година в Смолян, започва своето духовно пътуване сравнително късно.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Първоначално завършва английска филология в Софийския университет, преди да се насочи към богословието. През 1997 година се записва в Богословския факултет, който завършва през 2002 година.

През 1999 година той е постриган за монах и започва своето служение в Роженския манастир.

През 2006 година става архимандрит, а две години по-късно е ръкоположен за епископ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. През 2018 година е избран за Видински митрополит.

Избор за патриарх

Изборът на митрополит Даниил за патриарх не беше лесен процес. Светият Синод проведе заседания и обсъждания, за да избере най-подходящия кандидат измежду няколко уважавани митрополити.

В крайна сметка, Даниил беше избран заради своите дълбоки познания в православната вяра и способността му да води и обединява вярващите.

С новия патриарх Даниил начело, Българската православна църква се надява на ново начало, изпълнено с мир и духовно развитие за всички нейни миряни.