Новини

Новооткрита находка на 3800 години разкрива още за египетската цивилизация

Над 120 детайлни изображения на древни египетски лодки, датирани на 3800 години са били открити издълбани в стената върху необичайна постройка, част от древното селище Абидос в Египет. Според археолози, сградата е на почти четири хиляди години. Най-новите изследвания значително разширяват по-ранните знания за мястото, придобити през далечната 1901 г., когато е проведена изследователска експедиция, ръководена от египтолога Артур Уейгъл и Чарлз Кюрели. Тогава Уейгъл открил и гробницата на Сенусрет III, петият монарх на дванадесетата династия на Средното царство. Той управлявал от 1878 г. пр.н.е. до 1839 г. пр.н.е. , в период на сила и просперитет за Древен Египет.

Изследователят Йозеф Вегнер, египтолог в университета на Пенсилвания и ръководител на настоящите разкопки в Абидос, твърди, че серията от намерените резби, всъщност описва истинска лодка, тъй като при разкопките са се натъкнали на дървени фрагменти, наподобяващи част от структура на лодка. В Древен Египет, често са заравяли лодки близо до гробницата на фараона. Това е причината Вегнер да смята, че дървените останки, които са намерени при разкопките всъщност са греди от конструкция на лодка, които са били обработени в Абидос или са били влачени от другата страна на пустинята.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

египет пещера

Необичайният характер на това кралско гробно заграждение е наложило систематичен преглед на всички намерени съставни части, за да се проучат реалните функции на този вид постройка – камера, както и на подземната гробница, която се намира в нея. Въпреки това, най-впечатляващата характеристика на сградата – лодка от Южен Абидос е несъмнено нейната украса с многобройни врязани изображения на повече от 120 индивидуални лодки, оформени като подредена картина, простираща се върху площ с обща дължина от 25 метра.

лодка

Освен това, археолозите смятат, че новооткритите древни резби, всъщност са били вградени в мазилката на стените от необичайната конструкция. До това заключение те стигат, след като намират следи и остатъци от мазилка и боя по редица дървени фрагменти.

Въпреки че проучванията и докладите за необичайната сграда са приключили със значителен набор от доказателства по отношение на нейната функция, все още има много въпроси, на които трябва да се търси отговор.

„Ние няма как, въз основа на тези останки, да направим категорични заключения. Възможно бих било даже, една група от хора, които са участвали в погребалната церемония на Сенусрет III да са гравирали изображенията върху стените на сградата. Друга вероятност е хората, получили достъп до сградата, след като фараонът умира да са създали тази „жива картина“, твърди още Йозеф Вегнер.