26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Нова звезда може да се появи на небосклона. Обектът ще бъде видим от Земята

Огромният сблъсък между две звезди може да доведе до появата на нов ярък обект на небосклона, смятат астрономи. Съприкосновението на двата небесни обекта, които се намират на 1800 светлинни години от Земята, ще доведе до появата на нова звезда, която обаче ще бъде видима само в рамките на две или три години.

Това е първият път, в който експерти се опитват да отгатнат кога ще се случи подобен по мащаби звезден удар, тъй като съществува шанс „едно на милион“ да се предвиди предварително появата на нова звезда. Според астронома Лари Молнар и неговия екип от колежа „Калвин“ в Мичиган точно това може да се случи с бинарната звезда KIC 9832227.

Бинарните звезди представляват две отделни звезди, които се въртят една около друга с изключително голяма скорост. В случая KIC 9832227 е контактна бинарна звезда, т. е. двата обекта в нея се намират изключително близко един до друг и споделят частична обща атмосфера.

Според учените двете звезди се приближават все повече и повече една към друга, което може да доведе до техния сблъсък през 2022 г. Този процес се нарича „червена нова“ и причинената от него експлозия ще увеличи яркостта на обекта 10 000 пъти – достатъчно, за да бъде видян от Земята.

БГНЕС