Новини

Нов план разкрива как ще търсим извънземни. Ще ни отговорят ли?

Базираната в Сан Франциско организация METI, обяви плановете си да започнe да изпраща сигнали в Космоса в търсене на извънземни през 2018г. Вместо да очакваме на Земята сигнали от небесни цивилизации, през 2018 година процесът ще бъде обърнат – човечеството ще отправя своите послания към извънземния разум. „Възнамеряваме нашите послания да бъдат продължени от няколко поколения“, споделя ръководителят на METI Дъглас Вакош.

Специалистите анализират кой би бил най-добрият начин да бъдат приветствани извънземните, получили нашия зов за контакт. За целта е нужно да бъдат изпращани по-комплексни сигнали в Космоса. „Извънземните може да се очакват ясен знак от нас, че сме готови да започнем да говорим“, споделя Вакош.

Това е план, който получава смесени отзиви, тъй като според някои водещи учени ние не трябва да се опитваме да търсим извънземен живот, а по-скоро да се крием, защото някой може и да пожелае да завладее нашата планета. Професор Стивън Хокинг например твърди, че ако извънземни открият Земята, има вероятност те да искат да колонизират планетата.

Според учените, би било идеално да се използва мощен предавател като тези, употребявани за планетарни радарни проучвания в Аресибо. Неговите двоични цифри разкриват някои подробности за нашата Слънчева система, хората, видовете и земната биохимия.

МETI възнамерява да осъществи своето първо радиопредаване в края на 2018 година. Посланието ще съдържа базисни математически и научни понятия. В сигнала ще бъде включено ръководство с инструкции, така че извънземните по-лесно да разкодират нашите послания.

НП/ Daily Mail