Новини

Нови доказателства за живот на Марс

Световните учени отново заговориха за наличието на живот на Червената планета. Геофизици от университета на Аризона установиха, че отлагания силициев диоксид, открити от марсохода „Спирит“ на Марс, са сходни с онези, които са се формирали в гейзеровото поле Ел Татио в Чили. Тъй като на Земята тези геоложки структури са се формирали в резултат на дейността на организми, учените смятат, че са успели да намерят доказателства за съществуване на живот на Червената планета.

Марсианските отлагания силициев диоксид са открити от „Спирит“ през 2007 г. в район, известен като Домашното плато, в кратера Гусев. Резултатите от изследванията показват, че в древността кратерът е бил пълен с вода. Според  учените, отлаганията е можело да се образуват в резултат на дейността на микроорганизми, живели близо до хидротермални извори. Тази хипотеза се подкрепя от факта, че редом с отлаганията силициев диоксид бяха открити изхвърлени при вулканично изригване малки скални късове, известни като лапили и базалт.

Учените изследвали отлаганията силициев диоксид, намиращи в района на активната вулканична хидротермална система Ел Татио, за да ги сравнят с марсианските отлагания. Оказало се, че двете геоложки образувания са много сходни по структурата си, микроскопичните си текстури и спектралните си характеристики. Изследователите предполагат, че отлаганията силициев диоксид на Марс може да са строматолити – изкопаеми останки от микроорганизми.

Геофизиците са на мнение, че в рамките на бъдещи космически мисии проучванията на Домашното плато трябва да бъдат продължени, независимо от интереса на НАСА към изследване на нови територии.

По-подробното изследване на отлаганията силициев диоксид може да допринесе да се открият следи от древен живот.

Марс

 

Източник: БТА