26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Тайни и загадки

Невероятната нова идея на Илън Мъск

Наскоро Мъск сподели плана си да изпрати милион души на Марс. Чрез социалната си мрежа X, която първоначално беше известна като Twitter, той разкри амбициозните си планове за бъдещето на човечеството.

Мъск твърди, че за да се гарантира оцеляването на човека, е необходимо да се превърне в „мултипланетарен вид“.

Това е фундаментална промяна във възприемането на нашето място във Вселената, където човечеството трябва да разшири присъствието си отвъд Земята.

Измина почти половин век

от последното посещение на Луната и Мъск смята, че е дошъл моментът да се върнем към изследването на космоса.

Той призовава за създаването на постоянна обитаема база на Луната, която ще стане отправна точка за по-нататъшно изследване на Марс.

Целта е да се създаде колония на Червената планета, която ще бъде началото на развитието на мултипланетна космическа цивилизация.

Ще могат ли хората да оцелеят на Марс?

Въпреки че шансовете хората да кацнат на Марс са високи, вероятността да оцелеем на Червената планета е малка. Ние просто не сме създадени за такава среда.

Астронавтите, пътуващи до Марс, ще изпитат мощни дози радиация от приблизително 300 милисиверта, или еквивалента на 24 компютърни томографии.

След като пристигнат на планетата, те стават по-уязвими към болести като рак, сърдечни заболявания, увреждане на мозъка, когнитивен спад и много други.

Според Робърт Вимер-Швайнгрубер от университета в Кил в Германия астронавтите ще бъдат на Марс за по-дълъг период от време от пътниците или пилотите на трансатлантически полети, така че ще бъдат изложени на големи количества радиация.

Той също така казва, че хората не са създадени да издържат на космическа радиация.
Според проучване от 2019 г. на Европейската космическа агенция (ESA), радиационното излагане на астронавтите на Марс може да бъде 700 пъти по-високо, отколкото на Земята.

Очите, белите дробове и червата

са частите от тялото, които са най-податливи на рак. При жените ракът се разпространява в матката и гърдите.

Според проучване от 2020 г. рискът от безплодие и рак на астронавтите ще се увеличи поради излагане на радиация, което ще бъде 2,6 пъти по-високо, отколкото на борда на МКС.

Радиацията може да увреди мозъка в допълнение към увреждането на определени органи в тялото.

Според други проучвания астронавтите ще изпитат объркване и ще загубят способността да вземат решения.

Twitter