Съзнание

Холандия забрани кацането на турския външен министър в страната

Холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде днес на митинг на турската общност в Ротердам. Демонстрацията е планирана в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Реджеп Ердоган.

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб забрани на турския външен министър да говори на митинга. Въпреки това Чавушоглу заяви, че ще отиде в Ротердам. Си Ен Ен Тюрк съобщи, че е отказано разрешение за кацане на самолета на турския първи дипломат.

Холандското правителство обяви в декларация, че разрешението е оттеглено заради „опасности за обществения ред и сигурността, дължащи се на предложеното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Ротердам“, предва Асошиейтед прес.

Ройтерс цитира декларацията, че заплахата на Турция да наложи санкции прави невъзможно търсенето на разумно решение на проблема.

По-късно Реджеп Тайип Ердоган заяви, че действията на холандското правителство „напомнят на нацизма“. Той окачестви холандците като „нацистки останки, фашисти“,

НП/ Бгнес