Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Нещо странно се случва с всички делфини по света

За делфините сме писали не една статия и винаги сме виждали как хората се отнасят към тях. Ето защо…

Правителството на Индия още през 2013 година даде на делфините статуса: „Личности, които не принадлежат към човешката раса.“

Така тя стана първата страна, която призна уникалния интелект и самоосмисляне на тези водни бозайници. Днес само години по-късно

Нещо странно се случва с морските обитатели

и учените не намират логично обяснение, което да дадат на аудиторията.

По-малко от 50% от делфините, живеещи на свобода, са „клинично здрави“, като голям брой от тях страдат от хронични възпаления. Това е знак, че организмът им се бори с болести.

„Това се обяснява с контакта им с патогени – паразити и замърсители в океана, каквито липсват в аквариумите“, обяснява проф. Патриша Феър от факултета по медицина в Университета в Южна Каролина.

При човека този тип имунен отговор е свързан с ракови, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания.

Главният ветеринар към аквариума в Джорджия, Атланта, Грегъри Босарт, изучава от 2003 г. здравето на повече от 360 делфина в лагуната на Индиан ривър, във Флорида и по крайбрежието близо до Чарлстън, Южна Каролина.

За този период той е установил появата на инфекциозни заболявания, упорити бактериални инфекции, устойчиви на антибиотици и тревожни нива на зарази при двете популации на свободни делфини.

Тревогата на учените

Екипът предполага, че разпространението на болестите сред делфините в световен мащаб не може да бъде преодоляно без бързи мерки.

Делфините, които живеят в лагуната на Индиан ривър, например, имат високи нива на живак в организма си.

Тези в Южна Каролина имат в организмите си високи концентрации на органични химически субстанции. Вероятно те са от индустриални източници.

Такива замърсители и болести липсват или са в много малка степен при живеещите в аквариум делфини, са установили учените. И ето това е ясен отговор какво се случва с океаните на планета.

Делфините – високо развита цивилизация

Делфините са интелигентни бозайници с високо развита социална организация и видът им очевидно е под заплаха.

Има хипотеза, че те са високоразвита цивилизация, която е тук от милиони години. Не един световен автор е описвал в детайли интелигентността на делфина.

Според последните проучвания, делфините се обръщат един към друг по име и могат да запомнят имена, звуци издавани от „стари приятели“ и чути от тях само веднъж преди 20 години.

Преди да навършат година делфините сами си избират уникални имена, които са поредица от сложни звуци.

От този момент всички останали делфини в социалната им група, използват личното име на всеки, когато се обръщат един към друг.

Дали ние хората, които се смятаме за господари на планета можем дори за миг да бъдем толкова интелигентни…отговорът оставяме на вас.