Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Здраве

Нещо „мистериозно“ се случва в Африка с Ковид-19

Нещо „мистериозно“ се случва в Африка, което озадачава учените, каза Вафаа Ел-Садр, ръководител на катедрата по глобално здраве в Колумбийския университет.

Африка няма ваксините и ресурсите за борба с Ковид-19, които имат Европа и САЩ, но някак си се справят по-добре“, каза д-р Ел-Садр.

Изследователи, базирани в Уганда

докладват, че пациентите с Ковид-19 с високи нива на излагане на малария е по-малко вероятно да страдат от тежко заболяване или да умрат, отколкото хората с малка история на заболяването.

„Мислехме, че ще видим по-висок процент на отрицателни резултати при хора с анамнеза за инфекции с малария, защото точно това се наблюдава при пациенти, които са били едновременно заразени с малария и ебола“, каза Джейн Ачан, старши научен съветник за борба с маларията.

„Всъщност бяхме доста изненадани да видим обратното – маларията може да бъде защитна стена.“, обяви Деви Шридхар, ръководител на отдела за глобално обществено здраве на Университета в Единбург.

Ученият сподели, че африканските лидери заслужават

похвала за това, че действат бързо, затваряйки границите си дори преди пристигането на Ковид-19.

„Не винаги е важно колко пари имате или колко оборудвани са болниците. Мисля, че има различен културен подход в Африка, където тези страни реагират на Ковид-19. С чувство на смирение, защото са страдали от неща като Ебола, полиомиелит и малария“, каза Шридхар.

През последните месеци коронавирусът удари

Южна Африка и според съобщенията е убил повече от 89 000 души, най-големият брой смъртни случаи на континента досега.

Но в момента африканските власти не съобщават за огромния брой неочаквани жертви, които може да са свързани с коронавируса.

Данните на СЗО показват, че смъртността в Африка е само 3 процента от общата глобална смъртност. За сравнение, смъртността в Америка и Европа е 46% и 29%.

В Нигерия, най-гъсто населената страна в Африка,

правителството е регистрирало близо 3000 смъртни случая сред 200 милиона души. В Съединените щати този брой смъртни случаи се регистрира на всеки два до три дни.

Нигерийският вирусолог Ойвал Томори, член на няколко консултативни групи на СЗО, предположи, че Африка може дори да не се нуждае от толкова много ваксини, колкото Запада.

Това обаче не означава, че в Африка не са необходими ваксини. Епидемиолозите смятат, че сега са необходими ваксинации, за да се подготвим за следващата вълна.

Ако погледнем какво се случва в Европа, вероятността да се появят повече случаи тук е много голяма, казват експерти.

изт.