Хипотези

Най-старият огън в света гори от 6000 години

Когато изследователите се натъкват на Горящата планина през 18 век, те я бъркат с вулкан. Оказа се обаче, че са попаднали на нещо много по-странно.

В австралийския Нов Южен Уелс има най-старият въглищен пожар в света, който не е потушен от хиляди години.

Повечето учени вярват, че огънят гори от поне 6000 години, въпреки че някои твърдят много по-дълго.

Намира се на около 30 метра под земята под планината Винген,

а на езика на местните хора уонаруа означава „огън“. Тъй като е под земята, е невъзможно да се види огънят или дори да се определи размерът му, но димът, издигащ се от планината, е доказателство за неговото присъствие.

„Никой не знае мащаба на пожара под Горящата планина, можете само да го гадаете“, каза през 2022 г. професорът по пожарни науки Гилермо Рейн от Имперския колеж в Лондон.

„Вероятно това е топка с диаметър от 5 до 10 метра, чиято температура достига 1000 градуса по Целзий“, обясни той.

Захранва се от купчини въглища,

разположени под планината. Точно като парче въглен, което побелява в камина, безпламъкът бавно прониква във въглищата със скорост от около 1 метър на година.

Учените са изчислили възрастта на пожара, като са измерили пътя на разпространението му (около 6,5 километра) и скоростта, с която гори. Истината обаче е, че никой не знае кога е започнало.

Не е известно и как е тръгнал пожарът, но почти сигурно не е бил човек. Удар от мълния или голям пожар в храсти са по-вероятни причини.

В блог, където професор Рейн описва

подробно посещението си в Горящата планина, той обяснява, че топлината, изпомпвана от въглищния огън, е създала 50-метрова зона около върха на хълма, където няма растителност.

Той отбелязва, че подобни подземни въглищни пожари са открити в други части на света, предимно в Китай, Индия и САЩ.

Например пожарът в мината Centralia в Пенсилвания се случи случайно през 1962 г. в лабиринт от изоставени въглищни мини.

Въпреки многобройните опити да бъде изгасен, той все още гори и до днес и се очаква да гори още 250 години.