Новини

Най-непредсказуемото десетилетие

Владимир Путин нарече предстоящото десетилетие най-непредвидимото и важно след Втората световна война. Той взе участие в годишната среща на дискусионния клуб „Валдай“.

Президентът отбеляза нарастващата криза на западната демокрация и очерта възможните изходи от нея. Основните тези на президента са в материала на РИА Новости, блокирана в България.

„Историческият период на неразделното господство на Запада в световните дела завършва, еднополюсният свят се превръща в нещо от миналото…

Западът не е в състояние еднолично да управлява човечеството, но отчаяно се опитва да го направи, и повечето от народите по света вече не искат да се примиряват с това.

Това е основното противоречие на новия свят. По думите на класиците ситуацията е до известна степен революционна: висшите класи не могат, а низшите класи не искат да живея повече така.“

За световната криза

Конференцията, която продължи в Москва от 24 до 27 октомври, беше посветена на актуалните проблеми на новия световен ред.

„Светът след хегемонията: справедливост и сигурност за всички“ – така организаторите формулираха централната тема.

Западът предприе редица стъпки за ескалация, те винаги играят за обостряне, каза държавният глава, имайки предвид кризите около Украйна, Тайван, както и проблемите с храните.

В същото време Западът няма никакво единство, той е само конгломерат от държави, между които има достатъчно противоречия.

Остават само два начина: да се натрупа тежест от проблеми, които ще „смажат“ всички световни играчи, или да се решат проблемите заедно, макар и не идеално, но по ефективни начини.

Различните гледни точки

В момента всяка алтернативна гледна точка се отъждествява с пропаганда или подкопаване на ценности.

До какво хлътнахте, използвайте разума си, обърна се Путин към своите „противници“. Всякакви критики към Запада се възприемат като „интриги“ и „интриги на Кремъл“.

Президентът цитира руски мислители от Достоевски до Солженицин, които отдавна предричат, според Путин, падането на западните демократични стандарти.

Различните форми на демокрация се отхвърлят, добави той, в полза на само един модел на демокрация. И се стига до агресивното налагане на възгледите им.

„Това е просто лудост“, емоционално коментира Путин признаването на западните страни подготовката на преврата в Украйна през 2014 г.

За конфликта със Запада

Истинската демокрация е в спазването на правото на всяка държава да избира своя модел за развитие на обществото, подчерта Путин.

Западът се страхува от алтернативи, които вече се оказват ефективни. Но развитието е неизбежно.

И американците не са в състояние да предложат поне нещо, те се опитват да впишат всички държави в един модел, осъждат културата на нежеланите народи.

Традиционните ценности не са фиксиран набор от постулати: във всеки случай те са уникални за всеки народ, не трябва да се налагат, а да се уважават, каза президентът, засягайки нетрадиционните възгледи, които преобладават на Запад.

Русия не се смяташе и не смята за враг западните страни. Но те искат да ни превърнат в инструмент за постигане на целите си. Русия няма да бъде една от многото, както и много други държави.

В същото време „ние самите не се опитваме да станем хегемон, да заменим господството на Запада с господството на Изтока, Севера или Юга“, добави Путин.

Относно интеграцията

Изходът от настоящия труден момент е възможен само чрез създаването на финансови институции, които не зависят от една държава.

Отстъпването от диктата на долара е неизбежно. Разплащанията в национални валути ще продължат да растат, подобно на други интеграционни процеси.

Новите центрове на власт са в състояние да се конкурират със Запада. Но само заедно можем да постигнем резултати.

За целта е достатъчно западните държави да позволят на местните пазари да се развиват, без да изземват ресурсите им, както правеха преди. Русия, например, създава цели индустрии в други държави, допринасяйки за технологичен пробив.

„Ако либералната глобализация е обезличаване, то интеграцията е съвместно разработване на общи стратегии, които са от полза за всички“, обобщи президентът.

Но според него във всеки случай светът го чака „най-непредвидимото десетилетие“.

НП/по ria.ru