Новини

Изпращат подводница на планетата Титан

Американската космическа агенция НАСА планира да изпрати подводница, която да изследва океаните на една от луните на Сатурн – Титан. Подводницата ще изучава ледените океани от течен метан и етан, които покриват повърхността на луната, съобщи криогенния инженер Джейсън Хартуиг по време на симпозиум за иновативни концепции на НАСА, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Съоръжението, което ще бъде изпратено на Титан, ще включва в себе си и специална част в единия си край, с която ще може да се комуникира със Земята. Предаването на накрайника ще покрива територия от 1429 млн. км. Освен това съоръжението ще бъда оборудвано с всякакъв вид метеорологични сензори, радари, сонарно оборудване, камери. Подводницата с дължина от 6 метра ще си служи и с необичайна техника за плуване – тя ще поема течност от заобикалящата я среда, когато потъва в океаните и ще изпуска течността при издигане. Тази техника е необходима, тъй като подводницата ще трябва да използва възможно най-малко гориво.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

---

Въпреки че Титан е леденостудена луна с океани от течен метан и облаци от цианид, тя е особено интересна за учените, тъй като много прилича на Земята в зората на нейния живот. Освен това луната е и единственото друго известно на хората място, където съществуват стабилни течни океани на повърхността. Също така атмосферата на Титан наподобява земната със своите сходни хидроложки цикли. Подводницата ще може да измерва големината на вълните на повърхността, а при потапяне ще събира проби от водата и океанското дъно.

За момента обаче разработването на подводницата ще трябва да бъде забавено, поне докато не стане ясно какво още е открила сондата на НАСА „Касини“ за Титан. На базата на данните от „Касини“ за дълбочината, водното налягане и температурите на океаните,подводницата ще бъде доразработена. Засега първата мисия е насрочена за 2038 г.
Източник: Бгнес