Новини

НАСА: Хиляди астероиди идват към Земята

Хиляди астероиди са се насочили към планетата Земя, съобщава американската космическа агенция НАСА. Американските астрономи ще търсят помощ от останалите страни, за да се справят с проблема. Информацията е на британското издание Еxpress.co.uk. Астероидите са гигантски по размер и се придвижват с 55 923 мили в час, а от НАСА се надяват да успеят да ги пренасочат.

Астероид

Наред със стотиците астероиди, които орбитират около Земята, учените очакват, че през следващата година ще открият още много. За да се справи с нарастващия обем на летящите космически отломки, НАСА започва първата по рода си роботизирана мисия. Тя ще посети обект, който е опасно близо до Земята, за да премахне част от неговата маса и да го пренасочи в орбитата около Луната.

Агенцията ще използва мисията, за да проучи размерите, орбитата, скоростта и въртенето на астероида, преди да решат дали е възможно да го пренасочат. Мисиите за събиране на отломки от повърхността на астероид ще бъдат изпълнени от роботи. От НАСА очакват тези мисии да дадат още данни за произхода на Вселената. Освен това те се надяват мисиите да помогнат за подготовката за мисия до Марс.