Новини

НАСА: Ракетите на Space X са опасни

Изстрелването на новите ракети носители на американската компания Space X с екипаж на борда е свързано с възникването на опасни ситуации и противоречи на техниката за безопасност на пилотираните полети в Космоса. Това предупредиха от НАСА, цитирана от ТАСС.

Тези правила действат в космонавтиката над 50 години. Специалистите изтъкват, че при охлаждането до свръхниски температури на горивото, използвано от носителите на Space X, трябва да се изстреля ракетата до половин час след началото на зареждането.

Това обстоятелство не оставя достатъчно време на членовете на екипажа да заемат своите места в кораба капсула, прикрепен към ракетата. Нито една страна в света не разполага астронавтите си на борда преди да е завършило зареждането с гориво. Space X досега пристъпваше към стартове без хора на борда, но в бъдеще възнамерява да прави точно това. Специалистите от НАСА са единодушни, че плановете на компанията да разполага астронавти преди началото на зареждането нарушават критериите за безопасност на ускорителния блок.

От 2012 година насам Space X осъществи няколко успешни доставки на товари до МКС. Планира се до няколко години компанията да доставя до МКС и астронавти.