Новини

НАСА изпрати „капсула на времето“ към астероид в Космоса

НАСА изстреля космическия апарат „Осирис Рекс“, който трябва да вземе проби от повърхността на астероида Бену и да ги върне на Земята, предадоха световните агенции. Изстрелването бе извършено с ракета „Атлас 5“ от базата в Кейп Канаверал, щата Флорида.

„Надяваме се пробите да съдържат органични молекули от времето на образуването на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години, които може да дадат информация за произхода на живота“, обясни ръководителят на мисията на стойност 800 милиона долара професор Данте Лаурета.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Мисията „Осирис Рекс“ (OSIRIS-REx – Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) ще продължи седем години. Двутонният апарат трябва да достигне до астероида Бену през 2018 г. След внимателно изследване за определяне на неговите характеристики и на най-подходящите места за взимане на мостри, апаратът ще събере между 60 гр и 2 кг материал от повърхността му с роботизираната си ръка през 2020 г. и ще върне пробите на Земята с отделяща се капсула през 2023 г.

Астероид

Астероидът Бену е с диаметър 500 м. Той обикаля Слънцето по приблизително същата орбита като Земята. Според специалистите има възможност от 1 към 800 до 1 към 2700 той да се удари в планетата ни след 160 години.

„ОСИРИС-РЕКС“ е оборудван с пет инструмента – фотокамери, спектрометри, лазерен висотомер. Той има и две системи за взимането и връщането на пробите. НАСА очаква мисията да демонстрира авангардните технологии, които ще бъдат използвани и за други космически апарати, както и за предстоящи експедиции за извличане на полезни изкопаеми от астероиди.

Източник: БТА