Съзнание

Специална пресконференция на НАСА. Какво съобщи агенцията?

Открити са екзопланети с възможност за живот и наличие на вода. Учените предполагат, че съвсем скоро ще могат да дадат повече информация за възможните сценарии за живот. Новата планетарна система е с най-малко седем планети с размерите на Земята. Тя се намира на 39 светлинни години от нашата планета.

Звездата, около която се въртят планетите, е по-малка от Слънцето. Температурата на всичките 7 планети може да е подходяща за наличието на течна вода върху повърхността. Но според учените най-подходящи условия за живот има на три от планетите.

На трите най-близки до звездата планети е твърде горещо, за да има живот, а на най-далечната е твърде студено. Затова от гледна точка на търсенето на живот най-интересни са останалите три планети между тях.

Над 21 дни, Spitzer Space Telescope на НАСА измерва спада в светлина, когато всяка планета преминава пред звездата.

Spitzer е в състояние да идентифицира общо седем скалисти светове, в това число три в обитаемата зона, където може да се намери вода в течно състояние. В изследването участват Шон Кери, ръководител на научен център Spitzer, CaltechIP АС, Николе Луис, Джеймс Уеб от Space Telescope и Майкъл Gillon, главен изследовател от Университета на Лиеж, Белгия.

Системата е била разкрита чрез наблюдения от Spitzer Space Telescope на НАСА както и от други наземни обсерватории. За повече информация относно Spitzer, посетете http://www.nasa.gov/spitzer

НП©