26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Тайни и загадки

НАСА не може да разгадае тайните кодове от Швеция

На шведския остров Готланд се намира едно загадъчно древно историческо съкровище. Островът е дом на най-голямата концентрация на камъни в цяла Европа. Това са артефакти, които са по-интересни, отколкото изглеждат.

Досега изследователите

са документирали повече от 3 600 камъка. От тях около 700 се намират директно във варовиковата скала.

Следите върху камъните стават тема, която интересува експерти още през 1850 г., когато те започнали да ги сравняват с подобни образувания, съществуващи във Франция.

Най-важният въпрос:

За какво са служели тези камъни и какво означават тайните кодове върху тях?

До 1933 г. над 500 обекта са документирани с тези оребрени камъни на острова. Отначало се смятало, че през средните векове може би са направени за острене на мечове.

Според американската космическа агенция НАСА, тайнствените камъни всъщност са кодирани астрономически календари, но от агенцията не могат да ги разгадаят.

Твърдението се основава

на любопитното подреждане на каналите, които винаги се появяват в групи и се насочват в различни посоки, дори припокриващи се понякога.

Сьорен Ганхолм, който изследва камъните от началото на 80-те години, установява, че много от жлебовете сочат посоката на началото или края на пълнолунието на различни дати с интервал от 19 години.

Компютърна симулация

на следите съответства на ориентациите за периода 3300-2000 г.пр. н.е.

Последните изследвания на 1256 от т.нар. каналите върху камъните разкриват, че те са подредени с определени позиции на небесните тела, вероятно Слънцето и Луната. Но дали това е така наистина?

Повечето от тях са ориентирани от изток на запад, въпреки че самият остров е ориентиран на север-юг. И загадката се заплита до безкрай.

НП/ АС