Новини

НАСА създава апарат, базиран на 2300 годишния механизъм Антикитера

Наскоро НАСА разкри планове за създаването на апарат, базиран на механизма на Антикитера. Устройството е на 2300 години и е най-старият аналогов компютър в света и може да оцелее на Венера.

Без значение дали ще изследваме дълбините на океаните или далечни извънземни светове, хората трябва да могат да разчитат на технология, която да може да оцелее на места, на които човек не може. Все пак има някои условия, като тези на Венера, в които дори и машините не могат да оцеляват. Заради екстремните температури, високото налягане и масивните облаци от сярна киселина, електронните системи не могат да функционират.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

За да променят това, учени разработват устройство, което ще позволи на човечеството да проучвам и най-враждебните среди. Устройството е базирано на древния механичен компютър Антикитера, който е на 2300 години.

Футуристичното устройство, наречено AREE (Automaton Rover for Extreme Environments) е вдъхновено от древния механизъм Аникитера, който се смята за най-напредналия древен компютър. Според изследователите той много точно е предвиждал минали и бъдещи астрономически събития.

„Апаратът може да бъде ключът към тайните на някои от най-екстремните среди в Слънчевата система, като тази на повърхността на Венера. Тези научни данни са от критично значение за разгадаване на моделите на динамичната ни планетарна система”, обясняват експертите.

Открит през 1900 година сред останките на корабокрошение и смятан за първия компютър, направен от хората, механизмът Аникитера остава загадка за повече от век. До 2006 година, когато американски и английски учени започнали да разгадават артефакта, състоящ се от около 30 работещи предавки. Смята се, че механизмът е създаден от древните гърци някъде между 200 и 100 години пр. н. е.

Новото устройство е вдъхновено именно от Аникитера и може да ни помогне да изследваме извънземни светове.

До сега всички апарати, които са се приземявали на Венера не са издържали повече от няколко часа на повърхността. Най-издръжливият апарат до сега е функционирал едва 127 минути.

Все пак според Discover Magazine, използването на аналогов компютър с корпус, направен от най-здравите метали, ще направят AREE достатъчно устойчив, за да издържи температурата от 426 градуса на повърхността на „злия близнак” на Земята.

Според учените новият апарат може да функционира без електричество и ще разчита само на енергията, добита с неговата турбина.

Апаратът ще може да се движи благодарение на механични крака, управлявани от механичен компютър и логическа система, която е програмирана специално за тази мисия. Устройството ще събира базови данни от Венера като информация за условията на повърхността, скоростта на вятъра, температурата и сеизмичната дейност.

Въпреки това експертите предупреждават, че изпращането на информацията обратно към Земята може да се окаже проблем. Засега са предложени няколко възможни начина за предаване на данните. Един от тях е използването на фонографски запис, който да бъде пуснат от балон с безпилотен самолет.

Възможно е и използването на ретрорефлектор, който да отразява сигнали от повърхността.

НП©