Новини

Нанороботи вместо хапчета

Учени откриха съвършено нов и революционен според тях начин за доставяне на лекарства в човешкия организъм. Той ще може да се използва за лечението на различни болести като психични разстройства и депресии.

След многобройни изследвания учените стигат до извода, че традиционните начини за получаване на лекарства в организма, чрез инжекции или хапчета, имат сериозни практически недостатъци. Няма начин да се спре някое лекарство, след като веднъж е влязло в кръвния поток, а също така много често дозите са неточни или пък направени, когато те не са действително необходими.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Ново проучване от изследователи в Университета в Рамат Ган, Израел, се опитва да реши част от тези проблеми, създавайки наноробот, който ще може да се включва и изключва, за да се дават лекарствата в организма, когато е необходимо.

Нанороботът ще се свързва с ДНК на човек така че лекарствата да могат да бъдат имплантирани вътре. Той има своеобразна врата, контролирана от електромагнитна енергия, която се отваря и затваря за освобождаване на лекарството в организма. Тъй като лекарството остава свързано към клетките на ДНК, вкарването му в тялото може да се контролира чрез затваряне и отваряне на вратата – в случая в тялото на индийска хлебарка.

В този експеримент са били използвани електромагнитни намотки, които са били поставени около хребарката, а краят на кабела е завършвал със специални слушалки, отразяващи вълните. Така нанороботите реагират на електромагнитните вълни в мозъка и освобождават лекарството.

---

При теста с доброволец лекарството е освободено, когато той е решавал математически алгоритъм като задача. Точно в този момент наноробота е реагирал с изпускане на лекарството в организма. Веднага след като мъжът спира да смята, сигналът е бил отменен и нанороботът отново затваря своята врата, за да спре освобождаването на лекарството.

---

Изследването, публикувано в списание „Public Library of Science“ е само доказателство за това, че изначално може да се промени начинът, по който се доставят лекарства, особено когато става въпрос за лечение на психични заболявания. Ако алгоритъмът може да се задейства не само от умствено усилие, а и с определено настроение или чувство, системата ще може да бъде създадена като лекарствата се освобождават точно тогава, когато те са необходими.

Въпреки че развитието на тази технология е в най-ранните си етапи, този експеримент може да подобри контрола на мисълта, заради биохимичните и психологични функции.

Технологията все още не е готова да се използва при хора, но изследователите твърдят, че в бъдеще тя ще влезе в употреба и ще донесе революция в медицината.

Източник: newscientist.com/wired.co.uk