26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Тайни и загадки

На крачка от откриването на мистериозната Планета Х

В търсене на мистериозната планета девет астрономите продължават да надникват в далечните кътчета на Слънчевата система.

Ново проучване, публикувано в The Astronomical Journal, предоставя данни за местоположението и масата на тази мистериозна планета.

Между Плутон и Уран?

Планета девет, известна още като планета X, е хипотетична планета, за която се смята, че орбитира далеч отвъд орбитата на Плутон.

Целта на това изследване беше да се стеснят областите, където може да се намира тази мистериозна планета.

Водещият автор на изследването, професор Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт, каза: „Ние продължаваме систематично да покриваме всички области на небето, където прогнозираме, че може да дебне Планета 9.“

Технологии в търсене на планетата

Използвайки данни от Pan-STARRS, изследователите успяха да покрият най-големия регион до момента.

Телескопът за панорамно проучване и бързо реагиране, Pan-STARRS, е усъвършенствана система за астрономически наблюдения, финансирана от Военновъздушните сили на Съединените щати и управлявана от Института по астрономия на Хавайския университет.

Използвайки данни от Data Release 2 (DR2), учените успяха значително да стеснят търсенето къде потенциално може да се намира Планета Девет, елиминирайки около 78% от предишните изчисления.

Нови оценки

Нови оценки сочат приблизителна маса на Планета Девет от 500 AU и съответно 6.6 земни маси.

Въпреки че деветата планета все още не е открита, изследователите продължават да я търсят.

Д-р Браун подчертава, че LSST (Legacy Space and Time Exploration) представлява най-обещаващото изследване за откриване на тази мистериозна планета.

Търсенето продължава

Планираното 10-годишно изследване ще се проведе в обсерваторията „Vera C. Rubin“ в Чили и според учения, „ако Planet Nine е тук, ние ще я открием“.

Така търсенето на мистериозната планета продължава, а в същото време знанията ни за космоса се разширяват.