Новини

Мистерията на Антикитера. Кой е изобретателят на извънземния артефакт?

Механизмът от Антикитера се смята за първия аналогов компютър в историята. Създаден едва през 1 в.пр.Хр., той е изчислявал движението на планетите и звездите. Но защо съвременните учени още не могат да си обяснят къде, кога и кой го е изобретил? Експертите продължават да го изследват, а някои са убедени, че древният артефакт има още много скрити функции. Известно е, че устройството е имало ръчка, която се е въртяла в две посоки – в „бъдещето“ и в „миналото“. Вместо часове и минути, стрелките на челната страна на корпуса показвали положението на Слънцето, Луната и планетите на небето.

Следващите толкова сложно конструирани артефакти датират чак от 14 век, когато започва изобретяването на астрономическите часовници в Западна Европа. Антикитера е и най-старата машина, която използва зъбни колела, за да функционира. Възможно ли е тази технология да е дошла от непознат свръх развит разум?

Механизмът е намерен близо до остров Антикитера сред останките на потънал кораб. Откривателите са моряци, но съдбата не била благосклонна към тях: един умира, а другите двама биват парализирани, поради отравяне с въглероден диоксид – непознато още явление за ранния 20 век. Останките на кораба, съхраняващ артефакта, са намерени на дълбочина от 47 метра. Въпреки че механизмът е от гръцки произход се смята, че е бил част от съкровище, предназначено за Юлий Цезар. Корабокрушението се е състояло през 1 в. пр. Хр.

antikythera-03b

Мистериите около произхода на механизма са много. Някои експерти вярват, че той е създаден в една от колониите на Коринт – Пергамон, където е втората най-значима библиотека през Античността, след тази в Александрия. Тази колония е именно остров Родос, от където се вярва, че е тръгнал корабът и където е била основана школата на Архимед.

Според изследователите, поне три исторически личности от Древен Рим са свързани с механизма от Антикитера. Професор Ксенофонт Муса от Атинския университет твърди, че корабът може би е превозвал плячката на сваления от длъжност гръцки пълководец Сула през 87 година. Предполага се, че механизмът е бил предназначен за Юлий Цезар. Горе-долу по същото време Цицерон е говорил за „Сферата на Архимед“ – устройство, което предсказва позицията на планетите, Слънцето и Луната.

Механизмът от Антикитера съдържа 30 бронзови зъбни колела, различни по големина и изкусно разположени в дървена поставка. Вярва се, че функцията им е да предсказват местоположението на звездите и планетите, затъмненията и точните дати на гръцките празници и Олимпийските игри, Питийските, тези на Родос и много други.

Устройството било толкова напреднало за времето си, че за 1500 години никое друго не го достига. До появата на астрономическите часовници през 14 век.

Експертите смятат, че изобретението е било изключително точно и наистина предсказвало позициите на планетите Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. За 500 години, то направило една грешка – изчисление само с градус разлика.

Докато точния произход си остава загадка, изследователите вярват, че Родос печели все повече точки в своя полза за място на изобретяване на механизма. Корабът, който го е пренасял, идва от този остров. Там има важно пристанище, а някои изследователи откриват координати, съвпадащи с мястото.

По-скорошно доказателство в подкрепа на това твърдение е, че Хипарх, смятан за баща на тригонометрията, е живял в Родос. Някои вярват, че именно той го е изобретил. Системата за предсказване на движението на Луната по нейната орбита също е основана върху теорията на Хипарх.

НП/ по материали на чужди медии