Новини

Управляват колективното поведение с музика

Отдавна е известно, че музиката може да промени поведението на човек. Например да го накара да си купи нещо от магазина или да доведе до агресивното шофиране на пътя. Не е тайна, че много магазини за младежко облекло, използват съвременни хитове за привличането на клиенти.

Колектив
Изследователи от университета в Корнел са изучавали този въпрос с помощта на няколко експеримента. Те установили, че музиката може значително да повлияе на екипния дух. Изследователите провели два опита, в които изследвали ефекта на различни видове музика върху колективното поведение на хора, които работят в екип.
Във всеки експеримент, участниците били групирани в три отбора. На всеки член на екипа са дадени специални символи, с които могат или да спасят себе си или да ги поставят в т. нар. общ фонд. По време на играта, когато някой бил затруднен и се пуснела ритмична музика, членовете на екипа споделяли своите символи с отбора.

Когато били пуснати песни с по-малко приятни мотиви за участниците, като например „хеви метъл“, както и такива в изпълнение на по-малко известни групи и артисти, участниците в проучването не обръщали особено внимание на колектива и предпочитали да оставят за себе си символите.

Оказало се,  че докато свирят весели песни около една трета от участниците увеличавали приноса към общата кауза.
Експертите провели и друг експеримент, по време на който не била пускана музиката на всички участници. Станало ясно, че без никакви мелодии обикновено хората не са готови да се разделят с техните символи и да ги споделят с други хора.

„Музиката е голяма част от ежедневието ни, дори и понякога да не забелязваме. Тя отваря много врати. Нашите резултати показват, че хората са склонни да бъдат добре координирани, за да работят заедно, ако слушат весела музика“, казва Кевин Нифин от университета в Корнел.

Източник: Интернет