Здраве

Можем ли да избегнем появата на болести причинени от лоши мисли?

Мислите могат да лекуват нашето тяло. Можем ли да изменим живота си със силата на мисълта? Тези въпроси си задават дори най-добрите лекари по света.

Дали мислите наистина имат силата да оказват влияние върху здравословното състояние на човек? Идеята, че мисълта може да твори материален израз на менталното е споделяна от различни учени.

Вярно ли е всичко това или е просто добре подхранвана илюзия?

В индийския епос Махабхарата пише: „Дори най-лошите врагове на човека не биха направили толкова беди, колкото му носят собствените му мисли“.

Римляните са предупреждавали отиващите на военни походи: „Et respice ad nostram cogitationes ut possint vivere.“, което е „Внимавай за мислите си, за да останеш жив.“

Персийският лекар Авицена, още през Х век, е казал: „Лекарят има три средства в борбата срещу болестта: слово, растение, нож“. Думата поставял на първо място, а това е прякото продължение на мисълта, и нейното озвучаване.

Положителните утвърждения също действат

Твърде е вероятно да сте чували за психолога Емил Куе, той поставил задача на пациентите си всекидневно да повтарят ясно и ентусиазирано по 10 пъти думите:

„С всеки изминат ден се чувствам все по-добре във всяко едно отношение“.

Месец по-късно здравето на неговите пациенти съществено се подобрило дотолкова, че цяла Франция започнала да обсъжда лекаря, а от неговите методи на лечение се заинтересували и в чужбина.

Той въплътил в живота закона за силата на мисълта. Неговият практически опит потвърдил предположенията на известния швейцарски алхимик Парацелз:

Вярата носи изцеление

В наши дни това явление се нарича плацебо ефект.

„Най-добрата защита срещу всички болести и инфекции са твърдата вяра в собственото здраве и положителните емоции“, казва Андрей Метелски, психотерапевт с двадесетгодишен опит.

Негативните мисли разрушават здравето и това вече не е новина. Гневът причинява заболявания на стомашно-чревния тракт. Обидата води до заболявания на черния дроб, панкреаса, до холецистит.

Уверенията в доверие, симпатия, привързаност, любов, изразявани пред друг човек в словесна форма, ще повишат жизнената му енергия.

Субективно това се усеща като прилив на сили и подобряване на настроението. И обратно − лошите думи, изказвани с омраза носят обратния ефект.

С изучването на тези процеси се занимава психосоматиката

Експертите твърдят, че умственото и психическо състояние на човека са тясно и пряко свързани. В резултат, на което човешкото здраве е пряко следствие от неговото мислене.

Но как да избегнем появата на болестите причинени от лоши мисли?

Като се радваме на живота. Звучи банално, но няма по-добра и по-проста рецепта. От менталната настройка на човека зависи не само здравето му, но и от неговата цялостна съдба.

Основният закон на Вселената

гласи: „Привличаш в живота си това, над което са съсредоточени твоите емоции, внимание и мисли.“

Мислете позитивно е фраза, която чуваме всекидневно. Но как?  Ето отговорът на Робърт Елиът, кардиолог от Америка, специалист по сърдечно-съдови заболявания:

Правило номер 1: Не се занимавай с дреболии. Правило номер 2: Всяко нещо е дреболия.