България

Мощно слънчево изригване обагри небето в червено

Зрители на NOVA изпратиха снимки от различни части на България, на които се вижда необичайно явление – червеникаво сияние.

Според Meteo Balkans то е полярно сияние, следствие от  силната магнитна буря, която се очаква да удари Земята всеки момент.

Астрономите са открили,

че суперизбухването на Слънцето през 774 г. е няколко пъти по-мощно от предишния рекордьор, „събитието на Карингтън“ от 1859 г., което може да унищожи всички електронни устройства и електрически мрежи на Земята.

Преди това се смяташе, че най-мощното огнище е настъпило през 1859 г. по време на така нареченото „събитие на Карингтън“.

снимка: зрители NovaTV

По време на тази мощна експлозия

са освободени приблизително 10 йотоджаула (10 на 25-та степен) енергия, което е 20 пъти повече енергия от енергията, освободена при падането на метеорита, унищожил динозаврите и морските влечуги.

Учени от университета на Канзас в Лорънс и изследователи от университета Уошбърн в Топека (и двете в САЩ) изследваха „супер изригване“ на Слънцето през 8-ми век сл. н. е., чиито следи бяха открити наскоро в растежните пръстени на японски кедрови дървета .

Учените са се опитали да изчислят

точното количество енергия, което е могло да бъде освободено по време на суперизбухването през 774 г.

Това обаче не лишава събитието 774 г. от статута му на „суперизбухване“.

снимка: зрители NovaTV

Учените подчертават, че подобен катаклизъм днес би довел не само до унищожаване на електрониката на борда на спътниците и повърхността на Земята, но и до появата на други аномалии.

Магнитната буря от днес

е със степен 5-6. Обикновено е добре да спазваме всички мерки, които познаваме за поведение при силни магнитни влияния.

В следващите дни е добре да бъдем внимателни по отношение на здравето си, ако сме забелязали, че магнитните бури ни влияят.