Съзнание

Спекулациите не спират. Ще върне ли Москва Сноудън на САЩ?

Според телевизия NBC, американските разузнавателни служби са получили информация, че Русия обмисля да предаде Едуард Сноудън като „подарък“ на Доналд Тръмп. От медията се се позовавха на високопоставен американски служител на разузнаването. Адвокатът на Сноудън заяви, че не му е известно Москва да има планове за връщане на клиента му в САЩ.

Сноудън коментира в Туитър, че тази новина е доказателство, че той не работи с руското правителство. „Най-накрая: Той (докладът) дава неопровержими доказателства, че никога не съм си сътрудничил с руските тайни служби. Нито една страна не търгува с шпиони, тъй като останалите ще се боят, че ще бъдат следващите.“

По време на предизборната си кампания, Доналд Тръмп нарече Едуард Сноудън „шпионин“ и „предател“, който заслужава да бъде екзекутиран.

---

„Екипът на Сноудън не е получавал никакви такива сигнали и няма нова причина за притеснение“, заяви категорично адвокат Уизнър.

Наскоро говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че дали да бъде екстрадиран Едуард Сноудън могат да решат само властите в Русия или лично президентът Владимир Путин. „Той (Сноудън) не е играчка, която може да се подари. Той е човек“, добави тогава Песков.

В същото време над 1 млн. души от цял свят са подписали петиция, с която призоват за амнистиране на Сноудън. Според поддръжниците на кампанията „Опрощение за Сноудън“ разобличителните действия на бившия агент са „поставили основите на най-важния дебат от десетилетия относно държавното разузнаване и неприкосновеността на личните данни“.

Сред подписалите петицията са са съоснователят на Apple Стив Вожняк, главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, изобличителят на The Pentagon Papers Даниел Елсберг, както и актьорите Марк Ръфало, Маги Гиленхал и много други.

НП/ NBC