26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Митична галактика изуми учените и представата за света

Астрономите смятат, че първите галактики са се образували около гигантски ореоли от тъмна материя.

Но новооткрита галактика, датираща от преди около 13 милиарда години, мистериозно се е появила много преди този процес да е настъпил.

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) е открил галактика в ранната Вселена, която е толкова масивна, че не би трябвало да съществува.

Това представлява „значително предизвикателство“

за стандартния модел на космологията, според авторите на изследването. Галактиката, наречена ZF-UDS-7329, съдържа повече звезди от Млечния път.

Въпреки че се е формирала само 800 милиона години в продължителността на живота на Вселената от 13,8 милиарда години тя е лидер.

Това означава, че те по някакъв начин са родени без тъмна материя, засяваща тяхното формиране противно на това, което предполага стандартният модел на формиране на галактики.

Как е могло да се случи това не е ясно…

Но подобно на предишните открития на JWST за други необяснимо масивни галактики в ранната Вселена, това заплашва да преобърне нашето разбиране за това как се е формирала първата материя във Вселената.

Оттук и вероятно дори стандартния модел на самата космология е под въпрос. Изследователите публикуваха своите открития на 14 февруари в списание Nature.

Наличието на тези изключително масивни галактики толкова рано във Вселената поставя значителни предизвикателства пред нашия стандартен модел на космология“, каза в изявление съавторът на изследването Клаудия Лагос, доцент по астрономия в Международния център за радиоастрономически изследвания.

Защо е така?

Това е така, защото масивните структури от тъмна материя, които се смятат за необходими компоненти за задържане на ранните галактики заедно, все още не са имали време да се образуват толкова рано във Вселената, добави Лагос.

Светлината се движи с фиксирана скорост през вакуума на пространството, така че колкото по-дълбоко се вглеждаме във Вселената, толкова по-далечна светлина улавяме и толкова по-назад във времето виждаме.

Това е, което позволи на изследователите да използват JWST, за да забележат ZF-UDS-7329 приблизително 11,5 милиарда години в миналото.

Текущите теории предполагат,

че ореоли от тъмна материя (мистериозна и невидима субстанция, за която се смята, че съставлява 25% от настоящата вселена) се комбинират с газ, за да образуват първите разсади на галактики.

След 1 милиард до 2 милиарда години от живота на Вселената, ранните протогалактики достигат юношеска възраст, оформяйки се в галактики джуджета, които започват да се поглъщат една друга, за да прераснат в такива като нашата.

Но новото откритие обърка тази гледна точка: не само че галактиката кристализира без достатъчно изградена тъмна материя, която да я зароди.

Но не след дълго след внезапен изблик на образуване на звезди, галактиката внезапно замря – което означава, че образуването на звезди спря.

Учените говорят

„Това разширява границите на настоящото ни разбиране за това как се формират и развиват галактиките“, каза в изявлението съавторът на изследването Темия Нанаякара, астроном от Технологичния университет Суинбърн в Австралия.

„Ключовият въпрос сега е как се образуват толкова бързо много рано във Вселената и какви мистериозни механизми водят до спирането им да образуват звезди внезапно, когато останалата част от Вселената го прави.“

Следващите стъпки на изследователите ще бъдат да търсят повече галактики като тази. Ако открият такива, това може сериозно да противоречи на предишните идеи за това как са се образували галактиките, казаха те.