Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Мистерията Дежавю. Какви са причините за странния феномен?

Дежавю е интересен феномен, който почти всеки от нас е преживявал. Той продължава само няколко секунди, когато определено събитие или сън ни се струват прекалено познати, сякаш вече сме ги изживявали.

Дежавю идва от френския и буквално означава „вече видяно“. Според различни изследвания възрастта на човека има голямо значение при изживяването на дежавю.

Изглежда колкото по-възрастен е някой, толкова по-малко вероятно е да го изпита. Най-често дежавю се случва на хора между 15 и 25 години.

Какви може да са причините?

Прераждане дежавю

Дали Дежавю е поглед към отминал живот? Дава ни се втори шанс да се върнем към определен миг и да го преживеем отново.

Сякаш часовникът се е върнал, за да направим по-добрия избор. Или просто преминаваме през един и същи живот отново и отново, докато не научим уроците, които сме пратени да преживеем.

Пространствено-времеви континуум

Нашето съществуване тече паралелно на други измерения отвъд нашите възприятия.

Понякога, при определени условия, можем да се намесим в потока на другите измерения или континуума.

Това ни дава извънтелесно преживяване, при което ни се струва сякаш разпознаваме нещо, което никога преди не сме виждали.

Или може би нашето съзнание се свързва с съзнанието на нашата същност от паралелната реалност, в която вече сме преживели определения миг от време?

Създаваме бъдещи сценарии

Всеки от нас често си мисли за бъдещето и си представя какво ще се случи. Вълнуваме се да се видим със стар приятел, притесняваме се за изпит, или репетираме сватбена реч.

Ние oпознаваме поредица от възможни бъдещи моменти. Според доктор Кейтлин Макдърмот, изследовател на паметта в университета в Уошингтън, „дори и да си представим нещо, което не се е случвало в миналото, това може да създаде познато чувство в бъдеще.“

Липса на синхронизация в мозъка

Според доктор Джеймс Джордано, професор по неврология в университета в Джорджтаун, „преживяваме дежавю, когато мозъкът използва „бърз“ процес на незабавно усещане и памет, и „бавен“ процес, който обединява минали преживявания и спомени.“

Въпреки че тези процеси работят в хармония, понякога те се разминават. Това става, когато определена ситуация задейства „бързите“ мрежи и „бавните“ трябва „да ги догонят“ част от секундата по-късно.

thespiritscience