Новини

Ракетните изпитания на Иран във фокуса на международното внимание

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди САЩ да не „създават нови напрежения“ с Техеран заради изпитанията на балистични ракети. „Надяваме се, че иранската отбранителна програма няма да бъде използвана от новата администрация в САЩ като подов за създаването на нови напрежения“, заяви Джавад Зариф.

Той добави, че изпитанията с балистични ракети не са част от ядреното споразумение със световните сили, а страната никога не би използвала ракети, за да нападне друга страна.

„Ракетите не са част от ядрените споразумения. Иран никога няма да използва ракети, произведени в него, за да нападне друга страна“, посочи Зариф. „Няма произведени ирански ракети, които да могат да носят ядрени бойни глави“, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще има извънредна среща, свикана от Вашингтон заради скорошните ракетни изпитания на Иран.

Междувременно френският външен министър Жан-Марк Еро изрази притеснения за ракетното изпитание, извършено от Иран. „Франция изразява загриженост относно продължаването на ракетната програма на Иран“, заяви Еро часове преди спешното събрание на Съвета за сигурност на ООН. Той добави, че продължаващите изпитания „противоречат на духа“ на резолюциите на Съвета за сигурност и „забавят процеса на възстановяването на доверието, установено от Виенските споразумения“.

ТАСС/ Фокус