26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Здраве

Миризмата разказва за вашето здраве, установиха учени

В продължение на хиляди години лекарите са били в състояние да идентифицират определени заболявания единствено по миризмата на човек, а съвременните изследвания потвърждават, че е имало логика в тази древна практика.

Всяка секунда тялото ни освобождава стотици химикали, които могат да дадат представа за нашето здраве и състояние.

Какво откриват учените

Известно е, че миризмата на дъха може да показва различни заболявания. В древна Гърция лекарите използвали миризмата на дъха, за да диагностицират чернодробна недостатъчност и диабет.

Сега науката потвърждава, че тези заболявания и други, включително инфекции, могат да придадат характерна миризма на дъха ви.

През 1971 г. носителят на Нобелова награда по химия Линус Полинг открива около 250 различни газообразни химикали, наречени летливи органични съединения (ЛОС) в издишания въздух.

Още открития

Оттогава други учени са открили още стотици ЛОС в нашия дъх. Изследователите вярват, че дори ЛОС, които нямат мирис могат да предоставят информация за здравето на човек.

Едно интересно откритие е, че промените в обонянието могат да показват началото на болестта на Паркинсон.

Пенсионираният медик Джой Милнър забеляза промени в миризмата на съпруга си много преди поставянето на диагнозата.

Това откритие води до разработването на изследователски програми насочени към точно идентифициране на миризмата на това неврологично заболяване.

Само при хората ли?

От своя страна кучетата имат по-чувствително обоняние от хората и могат да надушат повече болести.

Учените също така откриха, че ЛОС се отделят не само от дъха, но и от кожата, урината и изпражненията.

ЛОС, освободени от кожата, могат да дадат представа за това как работят бактериите в микробиома и човешкото тяло като цяло, засягайки нашето здраве и защита от болести.

Изследванията на миризмата

Изследването на миризмата на тялото разкрива нови възможности за диагностициране и разбиране на нашето здраве.

В бъдеще може да сме в състояние да диагностицираме някои заболявания просто чрез дишане в устройство или анализиране на профила на ЛОС върху кожата.

Това може да доведе до по-ранно откриване и по-ефективно лечение на заболявания, вариращи от неврологични до чревни и респираторни.

НП