Съзнание

МИ-6: Великобритания е изправена пред безпрецедентна заплаха от терор

„Великобритания е изправена пред „безпрецедентна“ терористична заплаха, която няма да стихне преди приключването на войната в Сирия“. Това заяви ръководителят на британската служба за външно разузнаване МИ-6 в изявление за първи път след като стъпи в длъжност през 2014 година.

Алекс Янгър заяви, че британските власти са предотвратили 12 терористични атентата от месец юни 2013 г. насам, И предупреди, че „Ислямска държава“ все още подготвя нападения от Сирия, независимо от ударите срещу нея.

„Положението на сирийците продължава да се влошава. Не мога да кажа със сигурност какво ще ни донесе следващата година. Но знам едно – ние не можем да сме в безопасност от заплахите, които произлизат от тази държава, освен ако гражданската война не бъде приключена“, каза още той.

Янгър отправи и критики спрямо руския президент Владимир Путин заради подкрепата му за сирийския президент Башар Асад и предупреди, че „хибридната война“, включваща в себе си кибератаки и пропаганда, е един все по-опасен феномен, който е „фундаментална заплаха“ за западните демокрации.

Източник: БГНЕС