Съзнание

Меркел се среща с Доналд Тръмп във Вашингтон

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон за разговори с американския президент Доналд Тръмп, съобщава БНТ. Двамата най-влиятелни лидери в западния свят ще разговарят за последното развитие на бежанската криза, украинската криза, укрепването на НАТО, търговските отношения между Вашингтон и Европейския съюз.

Ангела Меркел и Доналд Тръмп не се познават лично. На първата им среща те ще се опознават и ще преговарят. Германската канцлерка старателно е проучвала стенограмите с изказванията на милиардера. А Тръмп обяви, че се доверява на Меркел, колкото и на Путин, но и че това може да не продължи дълго.

Меркел ще бъде в Москва на 2 май. Така, най-вероятно германската ръководителка ще бъде важен посредник в уреждането на украинската криза, а и се очаква Тръмп да поиска мнението ѝ за взаимодействие с Кремъл. В Европа има опасения, че Вашингтон и Москва могат да решат да премахнат антируските санкции и Eвросъюзът да бъде поставен пред свършен факт. Затова Меркел навярно ще се опита да съгласува позициите на Берлин и Белия дом. Пред разговорите с Тръмп, тя шеговито описа отношенията си с предшественика му.

Сега, Меркел ще преговаря с републиканец, който похвали Великобритания за решението ѝ да напусне евросъюза, и упрекваше Берлин, че е приел толкова бежанци.Освен това, Белият дом настоява съюзниците му в НАТО да увеличат военните си разходи, нещо с което Меркел е съгласна.

НП/ БНТ