Новини

Меркурий крие неподозирани тайни

Геофизици от мисията „Месинджър“ откриха тектонична активност на планетата Меркурий.

Многобройните гънки и разломи на Меркурий категорично говорят за тектонична активност на Меркурий. Причината е същата като на Земята – постепенно охлаждане на небесното тяло, в резултат на което кората се свива.

Наличието на тектонична активност на Меркурий съответства с наличието на магнитно поле там. То по всяка вероятност досега не е изчезнало заради гигантското в сравнение с размерна планетата вътрешно изстиващо ядро. Специалистите са стигнали до този извод, анализирайки данни от последната година и половина на мисията „Месинджър“.

В средата на 70-те години на миналия век необичайни форми на релефа – продължаващи стотици километри разломи, забеляза и станцията „Маринър 10“. Още тогава възникна хипотеза за тектонична активност на Меркурий. Данните от „Месинджър“ позволиха тя да бъде потвърдена.

Меркурий е 20 пъти по-малък и лек от Земята, а средната му плътност е като земната. Той се отличава от другите планети в Слънчевата система с голямото си метално ядро, заемащо 85 %от радиуса му. За сравнение ядрото на Земята е само половината от радиуса й.

Космическият апарат „Месинджър“ беше изстрелян през 2004 г., а на орбита около Меркурий застана през март 2011 г. Той прекрати дейността си през април 2015 г.

Източник: БТА