Новини

Матео Ренци подаде оставка. Антимигрантските движения набират сила в Италия

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка след като претърпя тежко поражение на референдума по плановете му за конституционна реформа, съобщи Би Би Си. 59,11% от гласувалите италианци са казали „Не“ на референдума, според предварителни резултати на държавната телевизия RAI. При избирателна активност от 65 на сто, подкрепа за реформата дават 40,89%.

Ренци пое отговорност за изхода от вота и заяви: „Сега лагерът „Не“ трябва да излезе с ясни предложения“.

Допитването се смяташе за барометър за настроенията срещу елита в Европа. Ситуацията на недоволство сякаш се повтари и в Италия. Според поддръжниците на референдума, предлаганите промени трябваше да направят по-ефективна работата на парламента, но гласоподавателите видяха шанс да изразят недоволството си към премиера.

Популистките партии подкрепиха отрицателния вот. Еврото загуби от стойността си спрямо долара веднага след обявяването на прогнозните резултати на фона на нарастващо безпокойство за финансовата стабилност на третата икономика в Еврозоната.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен побърза да поздрави в Туитър антиимигрантската италианска формация Северна Лига.