Новини

Марк Рюте с 31 представители. Етническа партия влезе в парламента

В сряда нидерландският премиер Марк Рюте поздрави хората, които са гласували „срещу популизма“, след като неговата „Народна партия за свобода и демокрация“ спечели най-добър резултат на парламентарните избори в страната, предава AFP. „Това беше вечерта, в която Нидерландия, след вота за Брекзит и американските избори, казаха „стоп“ на популизма“, каза Рюте пред радостни привърженици.

Първите коментари за резултите са, че в Холандия нищо драматично не се е случило и при толкова декларации, че никой не иска да си сътрудничи с Вилдерс. Бъдещата управляваща коалиция ще продължи общо взето досегашната политика и са попарени амбициите на един от най-ярките представители на популистките и антиевропейски партии в Европа. Но Холандия изтръпна от шок. Партия на турски и африкански мюсюлмани влиза в парламента на Холандия с 4 депутати.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

В действителност Вилдерс увеличи от 10% на 12.6% дела на привлечените гласове. Той остава фактор на политическата сцена, защото както каза след като пусна бюлетина: „Какъвто и да е резултатът, духът е пуснат от бутилката и тази патриотична революция ще се случи, няма значение дали ще е днес или утре.“ След обявяването на прогнозните резултати той предупреди Рюте, че „още не сте видели всичко от мен“.

НП/по чужди медии