Съзнание

Марин Льо Пен не сложи хиджаб в Ливан и подкрепи Асад

Кандидатът за президент от националистическата партия „Национален фронт“ Марин льо Пен, която продължава посещението си в Ливан, демонстративно отказа да сложи кърпа за глава. Това стана по време на среща с местния мюфтия шейх Абдел Латиф Дарян. „Не сложих хиджаб при срещата си в Египет с шейха на мюсюлманския университет „Ал Азхар“ и не направих това и сега“, каза тя.

Заради отказа си тя не се е срещнала с духовника. В програмата на френския политик за днес е предвидено и посещение на резиденцията на друг религиозен лидер. Това е патриарх Бишара Райи, глава на маронитската църква, към която принадлежат по-голяма част от християните в страната.

В понеделник Льо Пен посети двореца Баабда и се срещна с ливанския президент Мишел Аун. Тя имаше среща и с премиера Саад Харири. На срещата е присъствал и външния министър Джебран Басил. Освен подкрепа за двустранното сътрудничество между Париж и Бейрут, политикът отново изрази и подкрепата си за сирийския президент Башар Асад. По думите й той е „най-добрият избор“ в настоящата ситуация.

НП/Бгнес