Новини

Магията на сънищата. Контролът над декора и световете

Египетската цивилизация,

както добре знаете, е не само една от най-старите, но и една от най-мистичните. Те били обсебени от сънищата и са се отнасяли със страхопочитание.

Първите сведения за осъзнато сънуване са записани от древните египтяни и на тях се е гледало като портал към други светове. Жреците са можели да го правят и така се провиждали в различните измерения.

Преди повече от 5000 години

египтяните вярвали, че човек има три тела. Шат – материалното тяло, Ка – жизнената сила и Ба – душата. Ба често е изписвана с йероглиф, олицетворяващ птица с човешка глава, кръжаща над спящо човешко тяло.

Джеръми Нейдлър, автор на „Храмът на Космос: Опитът на древните египтяни със свещеното.“ отбелязва, че „Ба е човекът, но в друга форма.

Ба може да бъде определена като индивида в състояние извън тялото си.“ Дали пък под Ба египтяните не са имали предвид точно осъзнатото сънуване?

В наши дни се оказва,

че един на всеки пети веднъж в месеца преживява осъзнато сънуване. Това става ясно според изследване на института Монро.

В далечната 1988 година давама учени Снайдер и Гакенбек провеждат научно изследване.

Според него 20% от хората твърдят, че преживяват осъзнато сънуване много често – всеки месец. А на 50% им се е случвало поне веднъж в живота. Днес нещата не са се променили кой знае колко.

Това означава, че осъзнатото сънуване не е рядко явление, дори повечето хора да не знаят точното определение за онова, през което преминават в състояние на „буден сън“.

Всъщност е нормално човек да има спонтанен контрол над сънищата си – особено децата.

Възможна причина за това е,

че децата са по-склонни към кошмари. Това е много емоционално и живо преживяване.

То пробужда частта от мозъка, отговорна за самосъзнанието и предоставяща на младия сънуващ момент на яснота.

Учените откриват, че някои хора могат да управляват „декора“ на своите сънища още със заспиването, за тях е съвсем нормално и се случва интуитивно.

Винаги има начин да продължите съня си там, откъдето е прекъснат. Стига да не променяте позицията на тялото. Така няма да се наруши парализиращият механизъм на съня. Тогава затваряме веднага очи, и би трябвало да се окажем обратно в съня, и то в напълно осъзнато състояние.

Бихме го сравнили с преминаването между ТВ канали: за няколко секунди двете реалности съществуват и от нас зависи да изберем на коя да превключим.

НП/ТМI