Новини

Магията на основните честоти на мозъка и уникалността на вълните

Състоянието на мозъчните вълни или накратко казано тези на съзнанието ни, имат огромно влияние върху реалността, с която се сблъскваме всеки ден.

Във времената на криза и световна коронавирус пандемия е повече от важно да генерираме позитивни послания, които да зареждат най-близките ни.

Но къде се крие магиката на мозъчните вълни и как те контролират нашата реалност е въпрос на не едно научно проучване.

Уникалността на вълните

Всеки човек има уникална по себе си мозъчна активност на вълните. Притежава ритъм, модел и включва Бета, Алфа, Тета и Делта честоти.

Ето защо се налага мнението, че всеки човек изгражда сам своята реалност и тя е единствена само за него. И това не е поредната спекулативна новина, а сериозен научен факт.

Така например благодарение на немския психиатър Ханс Бергер днес разполагаме с устройство, наречено електроенцефалограма (ЕЕГ). Устройството измерва и записва честотата на вълните на електрическата активност в мозъка ни.

Всяка от милионите синаптични връзки произвежда електрически импулси, които създават честотата. Тя може да е бърза или бавна, хармонична или нехармонична, но каквато и да е, драстично се отразява на съзнанието.

Днес чрез ЕЕГ се наблюдава как определен външен ритъм може да се отрази положително на мозъчните вълни. Тази идея идва още от древността, като се е прилагала чрез биенето на шамански тъпан.

Основните честоти на мозъка

Алфа е свързана със спокойствието, въображението и визуализацията. Тези вълни са с 7-12 Hz и се вярва, че са порталът към други светове на съзнанието.

Бета отговаря за концентрацията, познанието и ориентацията. Това състояние на мозъка развива по-бърза мисъл и стимулира по-добри решения и идеи. Тези вълни са с честота между 13-40 Hz.

Тета е свързва с медитацията, интуицията, паметта и вдъхновението. Тя допринася за повишаване на възприемчивостта и води до видения и разкрития на забравени спомени.

Делта вълните са с честота от 0 до 4 Hz. Това е състоянието на дълбок сън. То е от изключителна важност за възстановяването на тялото и неговото лечение.

Гама е супер скоростна – над 40 Hz и е последната открита честота. Още не се знае много за това състояние на мозъка, но се смята, че е свързано с обработване на голямо количество информация. Адаптация към забързания ни технологичен свят.

Чрез изучаването на съзнанието ни и начините, чрез които да го променяме, имаме възможност за по-голям контрол над живота си, както и да изградим реалността, в която живеем.

източник