Новини

Новата лунна година започна в Китай

Днес Китай посрещна своята Нова година. За азиатската страна 2017 г. започва на 28 януари и ще продължи чак до 15 февруари 2018 г. Празникът бележи началото на новия лунен календар и е известен като Пролетен фестивал на Китай.

Той е един от най-важните в страната. По григорианския календар датата на китайската нова година е различна всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари. Тържествата продължават цели 7 дни. Всяка една година минава под знака на определено животно, представител на 12-членния зодиак. Тази традиция води началото си от векове с легендата, според която Буда поканил при себе си всички животни, за да отпразнуват Нова година. Почели го обаче само 12 вида. Всяко едно от тях си спечелило своя година, а хората, родени през нея, носят чертите на характера на съответното животно.

---

2017 г. е Годината на Петела. В митологията животното е определяно като трудолюбиво, изобретателно, смело и талантливо. Празненствата преминават с пищни червени дрехи и богато украсени домове. Червеният цвят е символ на огъня, който прогонва лошия късмет. Задължителни са фойерверките, а на децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове.

БГНЕС